Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marcel KrekMarcel Krek
Slovenci v sosednjih državah (foto: slomak.net)
Slovenci v sosednjih državah

SLOMAK zaskrbljen ob menjavah na USZS

| 03.03.2014, 11:08 Matjaž Merljak

Koordinatorka Slovenske manjšinske koordinacije SLOMAK Susanne Waitlaner je v petkovem pismu predsednici vlade Alenki Bratušek izrazila zaskrbljenost zaradi morebitnih kadrovskih sprememb na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS. Gre za mesto državnega sekretarja v uradu.

Weitlanerjeva je v pismu zapisala skrb manjšine v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in Hrvaškem, da bi z zamenjavo državnega sekretarja prekinili kontinuiteto dela, ki je pri takem resorju še posebej pomembna.

"Popolnoma novo vodstvo bi potrebovalo kar nekaj časa, da bi se seznanilo s celotno problematiko, kar bi lahko v znatni meri oviralo oz. upočasnilo delovanje samega urada, ki pa je v teh časih za nas vse izrednega pomena. Prosim vas zato, da pri odločitvah vaše vlade upoštevate to našo upravičeno zaskrbljenost in da ne prevlada samo notranja strankarska logika," je v pismu zapisala koordinatorka SLOMAKA.

Vodenje urada je v prejšnjem tednu od ministrice Tine Komel prevzel novoimenovani minister Gorazd Žmavc. Vlada je na predlog Žmavca za državnega sekretarja na uradu ponovno imenovala Borisa Jesiha, ki je bil na tem položaju že doslej, a je nato DeSUS dosedanjo državno sekretarko na ministrstvu za zdravje Brigito Čokl predlagal za državno sekretarko na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu in se zavzel za Jesihovo razrešitev.

 

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...