Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Roberto Cosolini in Marko Tavčar (foto: Slomedia.it)
Roberto Cosolini in Marko Tavčar

ZCPZ prejela visoko priznanje občine Trst

| 28.02.2014, 11:58 Matjaž Merljak

Četrtek, 27. februar 2014, je bil praznik za Slovence v Italiji. Tržaški župan Roberto Cosolini je visoko občinsko priznanje v znak priznanja, naklonjenosti in spoštovanja za 50-letno delovanje podelil Zvezi cerkvenih pevskih zborov ZPCZ. Priznanje je prevzel predsednik Zveze Marko Tavčar.

Ob številnih predstavnikih slovenskih cerkvenih pevskih zborov so bili med drugimi prisotni tržaški občinski svetnik Slovenske skupnosti Igor Švab, podpredsednik tržaškega občinskega sveta Carmi ter občinski svetniki Ravalico, De Carli in Coloni, predsednik Sveta slovenskih organizacij Drago Štoka, predsednik Slovenske prosvete Marij Maver, škofov vikar za slovenske vernike na Tržaškem Anton Bedenčič in nedavni prejemnik visokega odličja občine Trst Dušan Jakomin.

Župan Cosolini je ob podelitvi povedal, da je sinja dvorana kraj, kjer tržaška občina podeljuje na preprostih toda občutenih slovesnostih v znak spoštovanja, priznanja in naklonjenosti priznanja osebam in ustanovam, ki so se posebej odlikovale na različnih področjih in s tem nudile korist širši skupnosti ter so prispevale k ugledu mesta. To so tudi odlike Zveze cerkvenih pevskih zborov, je poudaril, ki deluje že 50 let za Slovence in ne samo na Tržaškem. Gre za bistveno vlogo pri ohranjanju in ovrednotenju tradicij, ki so temeljnega pomena naše identitete in se rojevajo v preteklosti, nas spremljajo v sedanjosti ter so nam v pomoč, da imamo bolj odprto in bogato mišljenje pri načrtovanju prihodnosti. Gre zato za pomembno dejavnost na kulturnem področju, je še povedal, ter za pomembno delovanje na področju vere za našo skupnost, še zlasti za Slovence.

Ob podelitvi priznanja ZCPZ
Ob podelitvi priznanja ZCPZ © Slomedia.it

Župan se je nato zahvalil Zvezi in je plaketo mesta Trst za delovanje v 50 letih slavnostno izročil njenemu predsedniku Marku Tavčarju. Slednji se je zahvalil županu in med drugim dejal, da je ob prejetju visokega priznanja ganjen. Orisal mu je dejavnost Zveze cerkvenih pevskih zborov in med drugim povedal, da je njeno delovanje dolžnost do skupnosti, kateri pripada in predvsem nekaj, kar člani delajo iz lastnega prepričanja. »Zavedamo se namreč, da ima zborovsko petje pomemben prostor v slovenski kulturi in gre za neko izraznost, preko katere Slovenci uspemo najbolje izražati svoja čustva in vrednote. Zavedamo pa se tudi, da so v mnogih stvarnostih mesta Trst župnijski zbori zadnji javni prikaz slovenskega zborovskega petja in prireditev. V nekaterih predelih Trsta ni več slovenskih šol ali kulturnih dejavnosti, ostajajo pa župnije in zbori, ki opravljajo poleg svoje dejavnosti pomembno kulturno vlogo in povezujejo Slovence v Trstu

Marko Tavčar je nato orisal plodno dejavnost ZPCZ, ki med drugim prireja koncerte, kulturne dogodke, na katerih sodelujejo tudi zbori iz drugih držav, ki prinašajo v Trst bogastvo. Občasno tudi objavljajo zbornike o delovanju ter zapise pesmi. Gre za dobro utrjeno realnost, ki zaobjema 30 odraslih pevskih zborov in 9 mladinskih.

Pohvalno besedo na račun Zveze cerkvenih pevskih zborov je imel nazadnje tudi Drago Štoka, predsednik Sveta slovenskih organizacij - ZCPZ je njena članica in na katero je zelo ponosen ter je pohvalil njeno delovanje. Županu se je med drugim zahvalil za posebno občutljivost, ki jo ima do slovenskega dela prebivalstva.

Vir: slomeida.it

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...