Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Družina (foto: V imenu družine)
Družina

V pripravi na svetovno srečanje družin

Svet | 30.03.2014, 00:17 Marjana Debevec

V Vatikanu so ta teden predstavili osmo svetovno srečanju družin, ki bo potekalo septembra prihodnje leto v Filadelfiji v ZDA. Med sabo želi povezati predvsem krajevne Cerkve celotne ameriške celine, od Aljaske do Ognjene zemlje, je uvodoma dejal predsednik papeškega sveta za družino msgr. Vincenzo Paglia.

Svetovno srečanje družin bo potekalo od 22. do 27. septembra 2015 v Filadelfiji v ZDA. Izhajalo bo iz papeževih besed na letošnjem konzistoriju, ki jih je na tiskovni konferenci msgr. Paglia takole povzel: »Lepota družine in zakona, veličina te realnosti, tako preproste in obenem tako bogate, sestavljene iz veselja in upanja, napora in trpljenja kot vse življenje. Prizadevali si bomo poglobiti teologijo družine in pastoralo, ki jo moramo uresničiti v sedanjih razmerah.« Srečanje družin v Filadelfiji leta 2015 namreč sovpada z dogodki, povezanimi z družino, ki so se in se še bodo odvijali v Vatikanu. Februarja letos je na to temo potekal izredni konzistorij, oktobra bo izredna škofovska sinoda o pastoralnih izzivih družine, oktobra 2015 pa še redno generalno zasedanje škofovske sinode o družini.

Msgr. Paglia je navedel tudi smernice, ki bodo narekovale priprave na srečanje v Filadelfiji in njegov potek: »spremljati vse družine po svetu s 'pametno, pogumno in ljubezni polno pastoralo«. To po njegovih besedah vključuje pravilno razumevanje družinske stvarnosti; pogumno pristopanje k številnim zapletom in težavam ter ljubezen v iskanju rešitev, zavedajoč se pri tem evangelija družine in življenja. Poudarek bo tudi na teologiji družine; zakonski duhovnosti in svetosti; ekleziologiji in družinski pastorali; odnosu družine s sodobno kulturo; družini in migracijah ter družini in ekumenizmu. Msgr. Paglia je še dodal željo, »da v dogodek vključimo tudi druge cerkve in krščanske skupnosti, predstavnike velikih svetovnih verstev, pa tu neverne«.

Filadelfijski nadškof Chaput pa je izrazil je željo, da bi bilo svetovno srečanje družin trenutek upanja in veselja za vsako osebo in vsako družino, ki se bo dogodka udeležila. »Naš cilj je preprost, družinam želimo pomagati, da bi na zelo poseben način okrepile svoje družinsko življenje

Logo svetovnega srečanja družin prikazuje zvon, v katerem je upodobljenih pet figur različnih velikosti in starosti: predstavljajo družino in različne vloge družinskih članov. Zvon, ki je sicer tudi simbol Filadelfije, spominja na zvonjenje, ki družine po vsem svetu vabi v cerkev. Na vrhu zvona je upodobljen križ in poudarja pomembno vlogo Kristusa v družini. Logo predstavlja družinsko povezanost, Filadelfijo in vlogo tega mesta, ki ga je imelo kot rojstni kraj verske svobode v Združenih državah.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.