Robert Božič
Andrej Jerman
Helena Križnik

Odzivi na odstop Alenke Trop Skaza se vrstijo

25.03.2014, 14:28

Ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza se poslavlja s položaja. Včeraj je premierki Alenki Bratušek poslala odstopno izjavo, v kateri je zapisala, da odstopa zaradi "očitkov, podtikanj in pritiskov", ki jih je bila deležna sama in njena družina v času ministrovanja. Odzivi na njen korak so zelo negativni.

V odstopni izjavi je Alenka Trop Skaza še izpostavila, da je bila opozorjena na igre v ozadju glede ukinitve dopolnilnega zavarovanja, ki ga je napovedala. "Opozorili so me, da se v zvezi z napovedano spremembo zdravstvenega zavarovanja veliko dogaja v ozadju in da je ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja odnesla še vsakega ministra." Rekli naj ji bi, da ga lahko ukine samo, če bo zavarovalnicam kaj ponudila. Poudarila je, da se je na koncu morala odločiti med kariero in družino, izbrala je družino.

Predsednica vlade Alenka Bratušek njeno odločitev obžaluje, a jo razume. Trop Skaza je bila po njenem tarča napadov, ker je napovedala spremembe pri skupnih javnih naročilih v zdravstvu in ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Glede očitkov, da podjetje, ki je v solasti moža Trop Skaze, posluje z državo, Bratuškova pravi, da se ne Trop Skazi ne njenemu možu januarja, ko se je njegovo podjetje prijavilo na razpis za gradnjo novomeške urgence, še sanjalo ni, da bo Trop Skaza ministrica: "In iz tega je zdaj nastala cela zgodba; popolnoma neutemeljeno."

Premierka mora v desetih dneh po prenehanju funkcije predlagati novega ministra oziroma ministrico ali obvestiti državni zbor, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljala sama oziroma drug minister. Bratuškova se za zdaj še ni odločila, kako bo ravnala v prihodnje in ali bo vodenje ministrstva začasno prevzela sama. Kot je dejala, razmišlja tudi o slednjem, a si bo najprej vzela teden dni časa za premislek. O možnosti prevzema ministrstva se je sicer že pogovarjala z nekaterimi posamezniki, med njimi tudi s kirurgom Danijelom Bešičem Loredanom, s katerim se namerava ta teden tudi sestati.

Za predhodnika Alenke Trop Skaza na zdravstvenem ministrstvu Tomaža Gantarja odstop ministrice ni presenečenje. "Mislim, da je bilo dokaj naivno, če je pričakovala, da bo družinsko podjetje lahko nemoteno sodelovalo pri investicijah države, ona pa ministrovala," je dejal. Sam težko verjame, da so razlog za odstop grožnje in pritiski.

Kaj pravijo v drugih strankah? Odstop ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza kaže, da so zadeve na tem področju zelo zapletene, pravi prvak DeSUS Karl Erjavec. Tudi sam je, kot je dejal, kot začasni minister za zdravje to ugotovil. Po njegovem mnenju bodo Nacionalni preiskovalni urad in ostali organi pregona morali začeti s postopki glede korupcije v zdravstvenem sistemu. "Dokler tega ne bo, ni človeka, ki bi dalj časa zdržal na položaju ministra za zdravje, ker očitno ti lobiji obvladujejo zdravstveni sistem," je pojasnil Erjavec. Predsednik SD Igor Lukšič zdaj pričakuje, da bo PS kandidata, ki bo zdržal do konca mandata in dobro opravil naloge.

Ob odstopu ministrice Alenke Trop Skaza so v opoziciji ošteli kar celotno vladno kadrovanje. Po oceni poslanke SDS Alenke Jeraj vse deluje zelo neresno. Prvak SLS Franc Bogovič pravi, da gre za še enega od fiaskov premierke in koalicije. Predsednica NSi Ljudmila Novak pa meni, da imenovanja očitno nista dobro premislili ne Trop Skaza ne premierka. Meni, da bi se morala Trop Skaza ob nastopu funkcije zavedati, kakšno nalogo sprejema. Po njenem mnenju se je tokrat izkazalo, da sta posel in denar pomembnejša od ljubezni do domovine. Trop Skazova je očitno spoznala, da s svojim ministrovanjem škoduje pri poslih svojega moža, je še navedla Novakova.

Odzivi v zdravstvu

Po odstopu ministrice Alenke Trop Skaza se vrstijo številni odzivi tudi v zdravniških vrstah. Da zaradi pogostih menjav ministrov ni mogoče izvesti potrebnih reform, opozarjajo v Slovenskem zdravniškem društvu. Slovenija potrebuje ministra z dovolj politične podpore, da potegne nasedli voz nujnih reform organiziranja in financiranja zdravstva iz blata samozadostnosti in birokratskih omejitev, so zapisali. Zaskrbljeni so tudi v Zdravniški zbornici in sindikatu Fides.

Generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samo Fakin odstop ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza glede na razmere razume. Glede predloga ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in pritiskov v zvezi s tem, kar v svoji odstopni izjavi navaja tudi Trop Skaza, Fakin pravi, da niso težava zavarovalnice, čeprav lobiji vedno obstajajo. "Težava je, kako nadomestiti teh 450 milijonov evrov. To je mogoče le z neko novo dajatvijo, ki pa verjetno v fiskalnem pravilu nima pravega prostora," je dejal prvi mož ZZZS. Fakin tudi ocenjuje, da bo novega ministra za zdravje težko najti.

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina obžaluje odstop ministrice. Po zgolj mesecu dni se mu zdi nerazumno in neodgovorno dejanje, velik del te odgovornosti pa nosi premierka Alenka Bratušek. Kot je spomnil Možina, so že po odstopu prejšnjega ministra Tomaža Gantarja opozarjali na kritične in zapletene razmere v zdravstvu. Po njegovih besedah jih bodo znova analizirali na jutrišnji koordinaciji zdravniških organizacij in nato podali svoje zahteve. V sindikatu Fides so zaskrbljeni. Predsednik Konrad Kuštrin je na vprašanje, kaj pomeni odstop za področje zdravstva, za naš radio odgovoril, da zagotovo nič dobrega. „To je samo odraz slabega stanja v državi nasploh. Ministrica je sicer napovedala, da bo odstopila, če bodo pritiski premočni, ampak jaz kot državljan pričakujem, da bo povedala, kateri so ti pritiski. Nanje se je izgovarjal tudi Gantar in tudi on ni povedal, od kod prihajajo.“ Kuštrin je dodal, da na tak način ne gre več naprej, zlasti glede na to, koliko časa traja iskanje ministra in kako dolga je njihova življenjska doba.

 

24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO) 24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO)

V ŽIVO: 24 ur molitve in posta za domovino

Tudi letos, ob 31. obletnici samostojne slovenske države, Slovenci doma in po svetu vnovič ustvarjamo verigo molitve in posta za domovino, tokrat pod geslom »Naj nas poveže molitev!«. Molitev bodo ...

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...