Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Kakšen bo odgovor Evrope na mučeništvo mladih Ukrajincev?

Cerkev po svetu | 24.03.2014, 10:54 Marta Jerebič

Iz Ukrajine se vrstijo pozivi k pomoči tej državi. Organizacija Pomoč Cerkvi v stiski - ustanova papeškega prava, ki podpira pastoralno delovanje Cerkve tam, kjer je ta preganjana, je odgovorila z izrednim prispevkom 60 tisoč evrov. Razdeljen bo med krimsko škofijo in kijevsko nadškofijo, namenjen pa bo zdravstveni in psihološki oskrbi ter stroškom vojaških kaplanov, ki potujejo med ukrajinsko prestolnico in krimskim polotokom.

Pomožni škof katoliške škofije Odessa – Simferopol v Ukrajini, msgr. Jacek Pyl, poziva ljudi, naj ne dovolijo, da bi se porušilo bratstvo med ljudmi na krimskem polotoku. »Tu živijo Ukrajinci, Rusi, Tatari, Armenci, Poljaki, Nemci in Čehi. Veliko stoletij so miroljubno sobivali pravoslavni, katoličani, muslimani, Judje in verniki drugih religij. Ne dopustimo, da bi nas naša etnična ali verska pripadnost razdelila, saj smo vsi sinovi istega Očeta,« v pozivu piše msgr. Pyl.

Organizacija Pomoč Cerkvi v stiski je 17. marca pripravila srečanje med dvema predstavnikoma ukrajinske grkokatoliške Cerkve in predsednikom Evropskega sveta Hermanom van Rompuyjem. Razmere v Ukrajini sta predstavila škof ukrajinske eparhije v Parizu, msgr. Borys Gudziak, in vicerektor katoliške univerze v Leopoliju, prof. Myroslav Marynovych.

Evropa se mora po besedah Gudziaka zavedati, da je v teh dnevih pomembnih političnih odločitev Ukrajina najboljše zagotovilo za mir in blaginjo v Evropi. Spremembe v osrčju ukrajinske družbe je označil za zgodovinske. Strah se je spremenil v dostojanstvo. Odpor Janukovičevemu režimu je v Ukrajincih zbudil močan občutek dostojanstva, zasedbo krimskega polotoka pa v ljudeh prebuja globok občutek narodne identitete.

Prof. Marynovych, ki je bil v preteklosti zaprt v sovjetskem gulagu, pa je pripomnil, da se gibanje Maidan ni rodilo iz želje, da bi videli nove obraze na vrhu skoraj sovjetskega režima, ampak iz globokega hrepenenja po pristni demokraciji evropskega kova. »Mladi Ukrajinci so se borili za tista načela, na katerih temelji Evropa. Kakšen bo odgovor Evrope na njihovo mučeništvo,« sprašuje prof. Marynovych.

Cerkev po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...