Papež: očetje bodite blizu svojim otrokom!

Svet | 19.03.2014, 11:35 Marjana Debevec

Več kot 80 tisoč vernikov z vsega sveta se je zbralo na današnji splošni avdienci ob prazniku sv. Jožefa. Papež je pred katehezo v odprtem avtu prevozil celoten trg, pozdravljal zbrane, poljubljal otroke in se zadržal v kratkem pogovoru s svojimi rojaki. Nagovor je v celoti posvetil sv. Jožefu, Marijinemu možu in zavetniku Cerkve. Kot varuh Device Marije in Sina Jezusa zasluži vso našo hvaležnost, je poudaril papež.

Papež se je tokrat osredotočil na lik sv. Jožefa kot vzgojitelja, ki je spremljal Jezusa pri njegovem napredovanju v starosti, modrosti in milosti. Razvoj v letih po papeževih besedah vključuje fizično in psihološko rast. Jožef je skrbel je, da Jezusu ni ničesar manjkalo za zdrav razvoj. Vzgajal pa ga je tudi tako, da ga je učil delati. Drug vidik je vidik modrosti. Jožef je bil za Jezusa vzor in učitelj te modrosti, ki se hrani z Božjo besedo, je poudaril papež. Učil ga je poslušati Sveto pismo, ob sobotah ga je spremljal v sinagogo v Nazaretu.

In še razsežnost milosti. Sv. Luka pravi, da je bila Božja milost nad Jezusom. Seveda je imel sv. Jožef pri tem manjši delež, vendar pa bi bilo po papeževih besedah narobe misliti, da starša ne moreta narediti ničesar, da bi otrok rasel v Božji milosti.

Poslanstvo sv. Jožefa je edinstveno in neponovljivo, ker je Jezus edinstven, je dejal papež. Vendar pa je vzor za vsakega vzgojitelja in še posebej za vse očete. Njegovemu varstvu je zato papež zaupal vse starše, duhovnike in vse, ki imajo nalogo vzgajati. Na poseben način pa je pozdravil vse očete, ki danes obhajajo svoj praznik. »Pozdravljam vas z vsem srcem«, je dejal papež. Zanje je prosil milosti, da bi bili vedno zelo blizu svojim otrokom. Pustite jih rasti, toda bodite ob njih, je dejal papež. »Potrebujejo vas, vašo prisotnost, vašo bližino in vašo ljubezen. Bodite zanje, kot sv. Jožef varuhi njihovega napredovanja v starosti, modrosti in milosti, varuhi njihove poti, vzgojitelji, hodite z njimi«, je očete povabil sveti oče. Zahvalil se jim je, da za vse, kar storijo za svoje otroke. Ob sklepu pa je zbrane še povabil, naj skupaj z njim zmolijo molitev Oče naš za svoje pokojne in žive očete.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež