Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Papež na duhovne vaje z avtobusom

Svet | 10.03.2014, 11:22 Marjana Debevec

V kraju Ariccia blizu Rima je papež s člani člani rimske kurije včeraj začel postne duhovne vaje, ki bodo trajale do petka. Meditacije je pripravil župnik rimske župnije sv. Marka Evangelista msgr. Angelo De Donatis. Prvo razmišljanje na temo Očiščenje srca je pripravil že sinoči. Papež Frančišek pa je včeraj po molitvi Angelovega češčenja vsem vernikom zaželel, da bi bila pot skozi postni čas bogata s sadovi. Na koncu je še povabil k molitvi za njihove duhovne vaje.

Papež se je na duhovne vaje skupaj s člani rimske kurije odpravil z avtobusom, kar je spominjalo na trenutke po njegovi izvolitvi, ko je zavrnil osebni avto in se v dom sv. Marte vrnil z ostalimi kardinali. Dejanje pa ima tudi globlji pomen, saj z njim papež poudarja občestvenost med škofi in kardinali. Tajnik papeškega sveta pravičnost in mir je ob tem komentiral, da je odločitev za potovanje z avtobusom znamenje ene same družine ljudi, ki delajo za isto stvar, ki ljubijo Jezusa bolj kot vse drugo.

Papeževa soba je preprosta. Posteljo prekriva modro pregrinjalo, zraven je pisalna miza in majhna omara. Skromna in osredotočena na bistveno. Prav takšen kraj je papež Frančišek iskal za svoje postne duhovne vaje. Paolinski samostan je zgrajen sredi gozda in je prvenstveno namenjen srečanjem redovnikov in duhovnim vajam. V gozdu so upodobljene postaje križevega pota in skrivnosti rožnega venca, ob katerih bodo lahko udeleženci duhovnih vaj tudi razmišljali. Zanimiv je še podatek, da papež nima s seboj posebnih pomočnikov, tudi ne osebnega tajnika.

Vsakdan sestavlja jutranja sveta maša ob 7.30, meditaciji sta ob 9.30 in 16. uri, ter večernice ob 18. uri. Postne duhovne vaje bodo sklenili v petek dopoldne. Papež Frančišek pa je pred včerajšnjo opoldansko molitvijo zbrane na Trgu sv. Petra takole povabil k molitvi zanje: »Prosim vas, da se mene in sodelavcev rimske kurije, ki bomo nocoj začeli teden duhovnih vaj, spomnite v molitvi

Prvi je duhovne vaje za papeža in rimsko kurijo uvedel papež Pij XI. Leta 1925. Vse do lani so jih skoraj vedno vodili kardinali. Povejmo še to, da so do prihodnjega petka odpovedane vse avdience, vključno s sredino splošno avdienco.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.