Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Cerkev v Ukrajini moli za mir

Svet | 05.03.2014, 12:57 Marjana Debevec

Katoliška cerkev v Ukrajini se je izrekla proti vojaško-političnemu vmešavanju Rusije na krimskem polotoku. Poljski škofje pa so zapisali: Tisti, ki se bodo odločali med mirom in vojno, bodo prevzeli odgovornost pred Bogom in pred ljudmi za nezakonitost in žrtve.

Poljski škofje so zaskrbljeni zaradi vojne, ki bi lahko prekoračila mejo z Ukrajino ter prinesla mnogo žalosti in številne smrti. Obenem pa vabijo, naj ne izgubimo upanja, da bodo odgovorni preučili vse možnosti za mirno rešitev konflikta.

Ukrajinski škofje medtem še posebej ob začetku postnega časa vabijo, naj molitev in odpovedi namenimo za mir v Ukrajini. Poljski so se zahvalili, da je v bolnišnice sprejela 40 ranjenih v spopadih v Kijevu.

Škof škofije, kamor sodi tudi Krim, je pozval 'vsa ljudstva sveta', naj znova vzpostavijo dialog in mir. Katoliška skupnost na tem območju skuša kljub vsemu živeti normalno naprej. Opazili so celo, da se je pri nedeljskih mašah zbralo več vernikov kakor običajno. Katoličani rimskega obreda, ki so v Ukrajini, sicer povečini pripadajo poljski skupnosti.

P. Mykhaylo Dymyd iz Katoliške univerze v Leopoliju v Ukrajini je za Radio Vatikan povedal, da je narod po eni strani zelo miren, po drugi strani pa tudi zaskrbljen. Oglašajo se mnogi prostovoljci po vsej državi, ki so pripravljeni braniti celovitost ozemlja. Vsi čutijo potrebo edinosti, ki je nad jezikovnimi, verskimi in narodnostnimi razlikami, je poudaril. »Nek škof, ki je vezan na moskovski patriarhat je danes jasno zapisal, da je Rusija okupator, kar je za nas veliko znamenje upanja. Pomeni namreč, da vsi iščemo resnico. Rusijo zato prosimo, da se vrne ne svoje ozemlje, saj bomo zmogli sami«, je dejal ukrajinski duhovnik. Svet cerkva v Kijevu, ki vključuje Grko katoliško Cerkev, Rimsko Katoliško Cerkev in različne pravoslavne cerkve, je podpisal dokument, s katerim rusko vojsko poziva, naj zapusti Ukrajino. »Zahvaljujem se vsem po svetu, ki molijo za mir v Ukrajini. To nam pomaga živeti v miru, kljub nevihti, ki nas obdaja. Rad bi rekel še to, da ukrajinski narod zaupa z veliko vero v Boga«, je še povedal p. Dymyd.

Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.