Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež Frančišek (foto: CTV)
Papež Frančišek

Intervju s papežem eno leto po izvolitvi

Svet | 09.03.2014, 00:10 Marjana Debevec

Eno leto po svoji izvolitvi je papež Frančišek dal intervju za časopis Corriere della Serra. V pogovoru z glavnim urednikom Ferrucciom De Bortolijem je spregovoril o temeljnih poudarkih svojega pontifikata, o življenju Cerkve v teh mesecih, pa tudi o odločitvah glede rimske kurije in o svojem odnosu s predhodnikom papežem Benediktom.

Papež Frančišek je spregovoril o papežu Benediktu in dejal, da ni kot nekakšen kip v muzeju. Skupaj sta se namreč odločila, da bo sodeloval v življenju Cerkve. »Njegova modrost je Božji dar«, pravi Frančišek.

Veliko vprašanj je bilo povezanih z njegovim načinom vodenja Cerkve. »Rad sem med ljudmi. Niso mi všeč ideološke interpretacije, opisi papeža kot nekega supermena, pa se mi zdijo celo žaljivi«, je dejal sveti oče. Papež je po njegovih besedah normalen človek, ki ima mnoge svetovalce. Ko je govoril o spolnih zlorabah otrok je papež Frančišek poudaril globoke rane. Vendar pa je Cerkev po njegovih besedah prav zaradi poti, ki jo je odprl Benedikt XVI., naredila veliko, mogoče največ od vseh. Kljub vsemu temu pa je edina, ki jo napadajo zaradi tega zločina, je dejal papež.

Spregovoril je tudi o ločenih in povedal, da bo vsaka odločitev na tem področju sad globokega premisleka. Zakonska zveza je po njegovih besedah zveza med moškim in žensko, civilno sklenjeni zakoni pa so drugačne narave. Dodal je, da je treba videti različne primere in jih vrednotiti v tej njihovi različnosti.

O vlogi ženske je papež dejal, da ne samo, da je lahko in da bi morala biti bolj prisotna pri odločitvah, ampak da je treba vedeti, da je Cerkev ženske narave že vse od začetka. Poleg petrinskega principa jo namreč vodi tudi marijanski.

Urednik dnevnika Corriere della serra je papeža vprašal tudi o njegovem mnenju glede urejanja rojstev. Nauk Cerkev se na tem področju ne spreminja, je dejal Frančišek in dodal: vrednote so vrednote in pika.

Ob sklepu pogovora se je papež dotaknil še ekumenizma in mednarodnih odnosov. Na vprašanje, kakšne sadove pričakuje od svojega potovanja v Sveto deželo, pa je dejal: »Vsi pričakujemo neke gotove rezultate, pot edinosti pa pomeni predvsem hoditi in delati skupaj

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.