Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Sprejem Marije iz Aparecide (foto: Ivan Rampre)
Sprejem Marije iz Aparecide

Marija iz Aparecide v Stični

| 03.03.2014, 12:22 Marjana Debevec

V baziliki Žalostne Matere Božje v Stični so včeraj popoldne slovesno sprejeli kip Naše Gospe iz Aparecide. Na prošnjo brazilskega ambasadorja Gilberta de Moura ga je prinesel tamkajšnji nadškof, kardinal Raymondo Assis. Slovesnosti so se udeležili tudi naši škofje, nuncij in člani diplomatskega zbora.

Gre za darilo Cerkvi na Slovenskem v zahvalo za sodelovanje med narodoma in kot prošnja, da bi bile vezi še močnejše. Teh je veliko na gospodarskem in kulturnem področju, pa tudi na duhovnem. V Braziliji namreč deluje več naših misijonark.

Naša Gospa iz Aparecide je zavetnica in kraljica naroda. Zakaj jo častijo, pa je v homiliji poudaril kardinal Raymondo Assis: »Dragi bratje in sestre, tukaj smo se zbrali pred preprosto, majhno in črno milostno podobo. Vendar v tej podobi častimo nekaj veliko večjega: usmiljeno Božjo ljubezen preko Tiste, ki so jo imenovali blagoslovljena, ker je verovala in nam darovala kot »sad svojega telesa«. Svoj nagovor pa je kardinal Assis takole sklenil: »Naj bodo Slovenci in slovenska Cerkev prav tako pod zavetjem in kraljevo zaščito Naše Gospe brezmadežnega spočetja Aparecide«. Zgodbo kipa Marije Aparecide je v uvodu v sveto mašo opat Janez Novak takole povzel: »Preprosti možje iz Aparecide, ki so v svoje mreže namesto rib zajeli poškodovan Marijin kip, so verovali, da jim Marijin kip daje znamenje Marijine navzočnosti in zaupali, da jim bo Marija pomagala.« Globoka vera preprostih ribičev je obrodila sadove. Danes pride Marijo v Aparecido vsako leto počastit več kot 11 milijonov romarjev iz vse Brazilije in tudi drugih dežel.

Slovesnost v Stični
Slovesnost v Stični © Ivan Rampre

V imenu Cerkve na Slovenskem se je za dar Marijinega kipa iz Aparecide zahvalil škof Andrej Glavan. »Verjamem in zaupam, da bo Marija tako v Aparecidi, kot tukaj v Stični, mati vseh, še posebej mladih, preprostih in revnih.« P. Maksimiljan File pa je ob sklepu v imenu stiškega samostana poudaril vlogo Marije za naš narod. »Marija se je, da bi se približala ljudem, v zgodovini razodevala v različnih podobah. Morda je današnji sprejem črne Marije, nekoč Matere revnih brazilskih delavcev in sužnjev, za nas priložnost, pravzaprav klic, da tudi v naših težkih časih najdemo v Mariji Mater, vzornico in vodnico na poti skozi življenje

Slovesnost v Stični
Slovesnost v Stični © Ivan Rampre

Za sklep pa še besede brazilskega ambasadorja Gilberta de Moura, ki je bil tudi pobudnik včerajšnjega slovesnega dogodka v Stični: »Naj nas naša Gospa Aparecida in Marija Pomagaj z Brezij varujeta in razsvetlita, da se bomo vedno lahko trudili velikodušno delati dobro. Najlepša hvala!«.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.