Štefan IskraŠtefan Iskra
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Škof Glavan v studiu RO (foto: ARO)
Škof Glavan v studiu RO

Za družino nam je mar, nobenih namigov glede novih nadškofov

Cerkev na Slovenskem | 11.02.2014, 23:22 Matjaž Merljak

Papež Frančišek je za oktober 2014 sklical izredno sinodo škofov na temo družine. V okviru priprave je Sveti sedež pripravil poseben vprašalnik in ga je poslal vsem škofovskim konferencam. Za kakšna vprašanja je šlo in kako smo odgovorili v Sloveniji, je v pogovoru za Radio Ognjišče povedal predsednik Slovenske škofovske konference SŠK apostolski administrator ljubljanske nadškofije in novomeški škof Andrej Glavan. Seveda se nismo mogli izogniti vprašanju, kdaj bomo dobili nadškofa v Ljubljani in Mariboru.

Škof Glavan izredno sinodo vidi kot priložnost, da se razsvetli pomen in položaj družine v sodobni družbi. O tem naj bi razpravljal tudi bližnji konzistorij, ki ga bo imel papež. Na god sv. Valentina bo sprejel zaročence, tudi redna sinoda prihodnje leto. To kaže, da bo tudi ta papež družinski papež, ki se zelo zanima za osnovno celico družbe.

Sveti sedež zanima, kako verniki in duhovniki vidijo stanje družine, kako problemi odmevajo med vernimi. „Ni šlo za raziskavo javnega mnenja,“ je dejal škof Glavan. Vprašanja so poslali na skoraj štiri tisoč naslovov po Sloveniji, med drugim raznim zakonskim in mladinskim skupinam ter posameznikom, tako laikom kot duhovnikom kot redovnicam in redovnikom. Slednji so odgovarjali na originalna vprašanja, ostalim pa so jih jim prilagodili.

Na vabilo se je odzvalo skupno 1.581 laikov (54%) in 272 (26%) duhovnikov, redovnic, redovnikov in drugih pastoralnih delavcev. Vse odgovore je nato tajništvo SŠK, ob pomoči strokovnih sodelavcev, pregledalo in pripravilo zaključno poročilo, ki je bilo posredovano organizacijskemu odboru letošnje izredne sinode o družini v Vatikanu.

Odgovori na vprašanja so pokazali, da duhovnikom ni vseeno, kakšno podobo bo imela družina v prihodnosti ter kakšno mesto in vlogo bo imela znotraj Cerkve. Iz odgovorov laikov na splošno izhaja, da si družine želijo imeti znotraj Cerkve bolj vidno in prepoznavno vlogo. Pastoralni sodelavci so izrazili posebno potrebo po dodatni formaciji na področju družinske pastorale.

Na poseben način so v medijih odmevala vprašanja o ločenih in ponovno poročenih, o kontracepciji in istospolnih porokah. „Ločeni in znova poročeni so vse bolj pogosta oblika nove družine in so pomemben pastoralni izziv. Mnogi se oddaljujejo od občestva in prenehajo s prejemanjem zakramentom. 30 odstotkov jih meni, da ločeni niso primerno sprejeti v Cerkvi,“ odgovarja škof Glavan in pristavi, da bodo to vprašanje na sinodi obravnavali z velikim razumevanjem, a do bistvenih premikov ne bo prišlo: „Pravilno sklenjen zakon bo ostal nerazvezen, a bo prišlo do novih ugotovitev ničnosti zakona.“

Spregovoril je o pričakovanjih neplodnih parov, ovdovelih, samohranilcev, ki so jih izrazili v odgovarjanju na vprašalnik ter kaj so ljudje v anketi izrazili glede pristopa Cerkve do homoseksualnih oz. istospolnih vernikov in partnerstev. Pri slednjem so se zavzeli za sprejemanje in spoštovanje v luči evangelija in Jezusovega stavka: 'Te ni nihče obsodil, tudi jaz te ne bom.' Obenem pa so v veliki večini primerov menili, da otrok potrebuje očeta in mater za svoj telesni, duševni in duhovni razvoj.

Med odgovori so dobili tudi zanimive predloge za pristop Cerkve do družinske pastorale. Škof Glavan je povedal, da bo vseslovenski shod, ki naj bi bil leta 2016, posvečen družini. Šlo bo za podobno srečanje kot je bilo Slovenski evharistični kongres v Celju leta 2010, a s poudarkom na družinskem življenju.

Na aktualno vprašanje: kdaj bomo dobili nova nadškofa v Ljubljani in Mariboru, pa je dejal, da je to vprašanje 'za milijon dolarjev'. „Ni nobenih namigov, ostajajo samo želje in upanje, da bi morda vsaj v Ljubljani dobili nadškofa že pred veliko nočjo. Bili so razni poskusi vmešavanja v izbor, ki je dobro kazal, potem se je začelo komplicirati. Že takrat sem dejal, da bo vsako vmešavanje samo odložilo dokončne odločitve ... Mislim, da se bo v štirinajstih dneh pokazalo, ali smemo upati na posvečenje novega nadškofa do velike noči. Če ne bo v tem mesecu imenovanja, potem bo težko izpeljati posvečenje in vse priprave pred veliko nočjo.“ Še težja bo po Glavanovem mnenju odločitev za mariborskega nadškofa. Vse je povabil k nadaljnji molitvi, da bi Cerkev zaživela z novo močjo, novim moralnim ugledom in evangeljsko preprostostjo in doslednostjo.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...