Marko ZupanMarko Zupan
dr. Borsi Jesih (foto: ARO)
dr. Borsi Jesih

So državnemu sekretarju Jesihu šteti dnevi?

| 27.02.2014, 14:35 Matjaž Merljak

Čeprav je od primopredaje poslov na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu (USZS) med Tino Komel in Gorazdom Žmavcem minilo šele dobrih 50 ur, kaže, da se politične igrice še niso končale.

Žmavc je posle prevzel v torek, 25. februarja 2014 pred poldnevom. Takrat je dejal, da bo načeloma ostal pri ekipi, ki je bila že na uradu in vlada je še isti dan na dopisni seji za državnega sekretarja znova imenovala Borisa Jesiha, ki sicer pripada stranki SD.

Karl Erjavec, prvak DeSUS, stranke iz katere prihaja tudi Gorazd Žmavc, je v sredo za STA dejal, da bo stranka za državnega sekretarja oz. državno sekretarko na USZS predlagal dosedanjo državno sekretarko na ministrstvu za zdravje Brigito Čokl, ki jo je vlada na sredini dopisni seji razrešila s te funkcije. Erjavec pravi, je funkcija državnega sekretarja politična. Čaka pa ga še pogovor s premierko Alenko Bratušek.

Po Erjavčevem mnenju ima Čoklova "vse kvalifikacije in pozna delo državnih sekretarjev". Poleg tega posameznega ministra v primeru njegove odsotnosti na vladnih sejah nadomešča državni sekretar in je "pomembno, da je to oseba, ki prihaja iz DeSUS", je dodal.

No, kakor koli že, o razpletu bomo še poročali, upamo pa, da bomo kmalu lahko poročali tudi o kakšnih za rojake v zamejstvu in po svetu pomembnejših odločitvah bodisi novega vodstva USZS ali stranke DeSUS.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...