Marko ZupanMarko Zupan

V Tinjah o Slovencih v novi deželni ustavi

| 21.02.2014, 05:38 Matjaž Merljak

V Tinjah bodo danes imeli zelo pomembno srečanje o novi deželni ustavi in udeležbi slovenske narodne skupnosti. Celodnevno srečanje bo soočilo stališča različnih strokovnjakov. Naš sogovornik je bil organizator, referent Martin Pandel.

Povodov za pripravo srečanja je bilo več. Prvi je, da se je deželna vlada odločita spremeniti ustavo zaradi t.i. vladnega odstotka. Ustavna služba na Koroškem je namreč že začela pripravljati osnutek nove deželne ustave.

Ob tem se je oblikovala skupina, ki meni, da bi morali spremeniti še omembo koroških Slovencev v ustavi.

Pri plebiscitu leta 1920 je bilo obljubljeno, da jih bodo uvrstili v ustavo, pa jih niso. Tudi kasneje se to ni zgodilo. Niti s členom sedem iz Avstrijske državne pogodbe leta 1955 se to ni uresničilo. Danes v koroški deželni ustavi niti z besedo niso omenjeni. Odločili so se izkoristiti trenutek.

Martin Pandel, referent za izobraževanje, Sodalitas Tinje
Martin Pandel, referent za izobraževanje, Sodalitas Tinje © ARO
Pripravili so neodvisen forum z najboljšimi strokovnjaki. V razpravi bodo sodelovali ugledni profesorji, ki so delali ekspertize in izvedeniška mnenja za oz. v prid koroških Slovencev.

Stališče koroških Slovencev bo zavzel pravnik mag. Rudi Vouk.Zasedanje bo otvoril koroški deželni glavar dr. Peter Kaiser.

Razprava bo med drugim obravnavala vprašanja manevrskega prostora, ki ga deželni ustavi ponuja zvezna ustava, umestitev slovenske narodne skupnosti in njenih pravic v ustavo, soudeležba slovenske narodne skupnosti pri organih demokracije, vprašanje mandata za slovensko narodno skupnost v primerjavi z ustavami drugih držav ter določitvijo mednarodnega položaja dežele v smislu 16. člena avstrijskega zveznega ustavnega zakona.

Hkrati bo ob tej priložnosti že mogoče oceniti prve osnutke, ki bodo do takrat že pripravljeni.

Na ta način želijo od deželnih uradov neodvisnemu forumu omogočiti, da razpravlja o težavah v zvezi z novo deželno ustavo.

Obiščite tudi spletno stran Doma v Tinjah.

V Tinjah bo posvet o deželni ustavi
V Tinjah bo posvet o deželni ustavi © Sodalitas.at

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...