Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Tina Komel in Gorazd Žmavc (foto: ARO)
Tina Komel in Gorazd Žmavc

V DZ danes o odstopu Komelove, Žmavc včeraj potrjen

| 20.02.2014, 09:39 Matjaž Merljak

Poslanci in poslanke so se na današnji izredni seji seznanil z odstopom ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu Tine Komel. Komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu pa je včeraj potrdila njenega naslednika, Gorazda Žmavca iz stranke DeSUS. V nasprotju z ustaljeno prakso potrditev ni bila soglasna.

Kot prioritetno nalogo je Žmavc izpostavil predvsem večji poudarek na gospodarskem sodelovanju s Slovenci v tujini, med katerimi so številni uspešni posamezniki, katerih potencial velja izkoristiti. V tej luči je napovedal tesno sodelovanje še posebej z zunanjim in gospodarskim ministrstvom, saj je to po njegovem ključno pri vodenju dobre gospodarske diplomacije. Poseben poudarek želi nameniti tudi mladim Slovencem v tujini in temu, kako pri njih vzbuditi interes za domovino ter kako nanje prenesti narodno zavest, ki jo čutijo starejše generacije. To bo po njegovem zahtevalo nove vsebine in oblike sodelovanja. Med ključnimi nalogami vodenja urada za Slovence v zamejstvu in po svetu je izpostavil tudi delo na spremembi zakona o Slovencih v zamejstvu in po svetu ter na krovni strategiji odnosov s Slovenci zunaj meja, ki jo želi predvsem narediti bolj operativno. Konkretnih načrtov ni razkril.

Opozicijski poslanci, še posebej tisti iz SDS, so v razpravi predvsem kritizirali menjavo na čelu urada, do katere prihaja zgolj zaradi "političnih preigravanj" v koaliciji, medtem ko kandidata niti niso posebej napadali, češ da ga v bistvu niti ne poznajo. Za Žmavca je glasovalo sedem, proti pa trije poslanci. Franc Pukšič (SLS) je opozorili na sporne kadrovske menjave, ki naj bi jih na uradu izvedla Komelova.

V oči sta zbodla lapsusa. Med drugim je dejal, da je treba videti, "kaj lahko tujci naredijo za Slovenijo". Prav bi seveda bilo: naši rojaki v tujini. Pohvalil je tudi dejstvo, da se končno gradi cesta Verica-Gornji Senik v Porabju. No, cesta je že lep čas zgrajena in pred kratkim tudi slovesno odprta. Dan pred zaslišanjem pa je Gorazd Žmavc za eno od televizij dejal, da bo minister za zamejce po svetu.

Žmavc je član koalicijske stranke DeSUS. S politiko se je doslej ukvarjal predvsem na lokalni ravni, med drugim je bil župan Ptuja. Nasledil bo Tino Komel iz PS, ki je morala položaj zapustiti na račun strankarskih usklajevanj znotraj koalicije - da je lahko DeSUS ohranil dva resorja v vladi, potem ko se je odpovedal zdravstvenemu.


Tina Komel je poslancem očitno prizadeta, ker je morala odstopiti, sporočila, da "je velika politika enako velik cirkus". Upa, da se bo način izvajanja politike spremenil, ko se bodo spremenili akterji. "V zadnjih dneh sem se po donkihotovsko neuspešno borila z mlini na veter. Veter je bil premočan in v stremljenju za vsemi zastavljenimi in napovedanimi cilji je bilo dobro začeto in uspešno nadaljevano delo zaman," je svoj kratek nagovor na izredni seji začela Komelova. Napovedala je, da se bo vrnila v državni zbor in se trudila ohraniti zaupanje svojih volivcev iz Istre. Rojakom zunaj meja domovine je zaželela "značilno ponosno držo in veliko uspehov pri nadgrajevanju njihovega poslanstva". Z govorom si je Komelova prislužila aplavz opozicijskih, ne pa tudi koalicijskih poslancev. Komelova je sicer v sredo potrdila informacije, da so ji ponudili službo generalne konzulke v madžarskem Monoštru, a je ponudbo odklonila. "Določenih političnih igric se ne grem," je bila jasna. Primopredaja med Komelovo in Žmavcem bo predvidoma v ponedeljek.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...