Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Slovenci v sosednjih državah (foto: slomak.net)
Slovenci v sosednjih državah

SLOMAK zaskrbljen ob napovedih za menjavo na USZS

| 13.02.2014, 15:35 Matjaž Merljak

Slovenska manjšinska koordinacija (SLOMAK) je v pismu predsednici vlade Alenki Bratušek, predsedniku republike Borutu Pahorju in predsedniku državnega zbora Janku Vebru izrazila zaskrbljenost ob morebitni zamenjavi ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu. Dosedanjo ministrico Tino Komel naj bi na položaju zamenjal Gorazd Žmavc.

"V zadnjih 20-ih letih se je na uradu zvrstilo nič koliko ministrov oz. načelnikov, kar gotovo ni bilo dobro in ni ustvarilo tistih potrebnih stalnih vezi med vladnim uradom ter Slovenci, ki živimo zunaj meja države Slovenije," piše v pismu manjšinske koordinacije.

V koordinaciji menijo, da bi morali pri urejanju notranjih vladnih dogovorov v večji meri upoštevati tudi položaj Slovencev v sosednjih državah in jim zagotoviti najboljše pogoje za kontinuiran dialog s pristojnim ministrom oz. državnim sekretarjem in samo strukturo urada.

Slovenci v Avstriji, Italiji, na Madžarskem in Hrvaškem so prepričani, da bodo pri preoblikovanju vladne ekipe upoštevali izraženo skrb. "Težko je namreč sprejeti občutek, da so naše skupnosti večkrat manjši drobiž na šahovnici slovenske politike," v pismu dodaja Slomak.

Premierka Alenka Bratušek naj bi še danes v DZ poslala predlog treh novih ministrov. Za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca, kandidata iz vrst DeSUS.

Komelova je sicer danes za STA izjavila, da ne namerava odstopiti s položaja ministrice. Kot je povedala ob robu vladne seje, je zunanji minister Karl Erjavec predsednico vlade Alenko Bratušek očitno "stisnil v kot", zaradi česar se je odločila, kot se je. Sama ne vidi razlogov za odstop.

vir: STA

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...