Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Ministrica Komel na obisku v Rimu

Slovenci po svetu | 12.02.2014, 09:37 Matjaž Merljak

Vodja Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS ter ministrica brez listnice Tina Komel se je v torek, 11. februarja 2014, mudila na delovnem obisku v Rimu. Z več sogovorniki se je pogovarjala o projektih sodelovanja s slovensko manjšino. Za STA ni želela komentirati napovedi, da naj bi se majal njen stolček.

V razmislek je bil podan predlog v okviru iniciative za Jadransko-jonsko makroregijo. Ob koncu srečanja je bila obojestranska pobuda za srečanje na najvišjem nivoju, obeh predsednikov držav, na to temo, so sporočili iz USZS.

Ob začetku jo je sprejela namestnica ministrice za zunanje zadeve Italijanske republike Marta Dassù.

V nadaljevanju obiska se je ministrica Komel srečala s podtajnikom na italijanskem ministrstvu za notranje zadeve in predsedujočim slovenskemu omizju Filippom Bubbicom. Ključne teme razgovora so se nanašale na financiranje slovenskega šolstva, ureditev spominskega parka Visco z muzejem in ostalimi objekti, ki bi služili socialnim in kulturnim dejavnostim slovenske manjšine. S strani slovenske delegacije je bila dana pobuda za ureditev razmer znotraj slovenskega uredništva RAI v Trstu ter financiranje Primorskega dnevnika. Fulippo Bubbico je zagotovil, da se bosta obe pobudi obravnavali na omizju.

Ministrica se je v popoldanskem času sestala z Marcom Dorio Rossijem, podtajnikom na Ministrstvu za šolstvo, univerze in raziskave. V pogovoru je izpostavila težave z plačilom pedagoški svetovalki za slovenske šole in težave pri obnovi ustreznih prostorov za delovanje dvojezične šole v Špetru. Podtajnik je zagotovil, da se bo zavzel za čimprejšnjo rešitev obeh težav. Na pogovoru je bilo izpostavljeno tudi vprašanje položaja slovenskih glasbenih šol in priznavanja kvalifikacij, pridobljenih v Sloveniji, za poučevanje na slovenskih šolah v Italiji. Slovenska stran se je zavzela tudi za čimprejšnjo imenovanje profesorja za slovenski jezik na univerzi La Sapienza.

Marco Dorio Rossi, Tina Komel, Iztok Mirošič
Marco Dorio Rossi, Tina Komel, Iztok Mirošič © USZS

Tina Komel se je sestala tudi z Generalnim direktorjem RAI Luigijem Gubitosijem, ki mu je predstavila prizadevanja slovenskega uredništva v Trstu za čim večjo avtonomijo v smislu razpolaganja z dodeljenimi finančnimi sredstvi ter za čim bolj kvalitetno produkcijsko delovanje. Obe strani sta se strinjali, da bi bilo potrebno okrepiti izmenjavo produkcijskih vsebin med RTV SLO in RAI.

Zatem se je ministrica Komel srečala tudi z državnim sekretarjem Giovannijem Legninijem, ki je pri predsedstvu Vlade Italijanske republike pristojen za medije. Ministrica je sogovornika seznanila s težavami, s katerimi se ob napovedi o znižanju sredstev sooča Primorski dnevnik, ter se zavzela za financiranje osrednjega slovenskega časopisa v Italiji v ustreznih okvirih na podlagi položaja, ki ga ima kot manjšinski medij.

Ministrica Tina Komel za STA ni želela komentirati notranjepolitičnega dogajanja v Sloveniji in možnosti, da bi vodenje urada za Slovence v zamejstvu in po svetu prevzel kandidat stranke DeSUS. "S strani predsednice vlade nisem o tem dobila nobene uradne informacije," je pojasnila Komelova in dodala, da zato zadeve ne more komentirati.

Slovenci po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...