Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Ob 20. obletnici sporazuma z Madžarsko

| 05.02.2014, 12:18 Matjaž Merljak

V Monoštru in Lendavi sta 4. februarja 2014 potekali slovesnosti ob 20. obletnici podpisa sporazuma o zagotavljanju posebnih pravic obeh narodnih skupnosti: madžarske v Sloveniji in slovenske na Madžarskem. Prireditev sta se udeležila zunanja ministra obeh držav, Karl Erjavec in Janos Martonyi.

V Lendavi, v stavbi, kjer je tudi sedež Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, sta odprla konzularno pisarno veleposlaništva Madžarske v Sloveniji, ki je del veleposlaništva v Ljubljani. V njej bodo konzul in asistenta, ki naj bi ob običajnem delu pomagali tudi pri spodbujanju gospodarskega sodelovanja med državama.

Na seji v Monoštru so se udeleženci strinjali, da je sporazum prinesel pozitivne spremembe za obe manjšini. Ena zadnjih je odprta cesta med vasema Verica-Gornji Senik, ki je razdaljo med krajema s 24 zmanjšala na pet kilometrov.

Minister Erjavec je ob tem dejal, da prvo srečanje zunanjih ministrov potrjuje dobre in prijateljske odnose ter da sta manjšini vez med dvema narodoma.

Madžarski zunanji minister Martonyi meni, da je sporazum zgled za zaščito manjšin. Tudi po njegovem mnenju so kulturni, politični in gospodarski odnosi med državama zelo dobri, najpomembnejše po njegovem pa je, da obe strani nadaljujeta 20-letno pot.

Predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem Jože Hirnök je ob 20-letnici sporazuma dejal, da so dosegli vidne rezultate.

Na veliko razliko pri financiranju - slovenska država za madžarsko manjšino prispeva nekajkrat več sredstev kot madžarska za tamkajšnje Slovence - je opozoril predsednik Državne slovenske samouprave Martin Ropoš in dejal, da je Madžarska problem začela reševati zelo pozno. "Sami pa se moramo truditi, da nam sredstva na podlagi sporazuma Madžarska tudi priskrbi," je dodal.

Predsednika Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horvath je prav tako izrazil zadovoljstvo.

Sporazum je stopil v veljavo maja 1993, potem ko sta ga državi podpisali 6. novembra 1992 v Ljubljani. Izvajanje sporazuma spremlja mešana komisija. V Sloveniji živi okoli 8000 pripadnikov madžarske narodne skupnosti, večina v Prekmurju; na Madžarskem pa v Porabju živi okoli 3000 slovenskih rojakov.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...