Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
V Parizu ob 10. obletnici vstopa Slovenije v EU (foto: Arhiv Društva Slovencev v Parizu)
V Parizu ob 10. obletnici vstopa Slovenije v EU

Predstavitev Slovenije v Parizu

| 04.02.2014, 12:57 Matjaž Merljak

Ob deseti obletnici vstopa v EU se je v Parizu predstavilo osem srednjeevropskih držav in njihovih kultur. Med njimi je bila tudi Slovenija, stojnico je pripravilo tamkajšnje društvo Slovencev.

Prireditev, ki je potekala 1. in 2. februarja 2014, v Espace des Blancs-Manteaux, 48 rue Vieille du temple, je pripravila Organizacija za prepoznavnost in promocijo evropskih umetnosti in kultur PACE.

Društvo Slovencev v Parizu je predstavilo Slovenijo s kulturno, turistično in kulinarično stojnico ter z degustacijo slovenskih vin. Nudili so pehtranovo in orehovo potico, kuhane štruklje, špehovko. Nepričakovano sta šipkov čaj in bučno olje prijetno presenetila mnoge obiskovalce s svojo aromo in njim nepoznanim okusom.

Slovenska stojnica je bil zelo obiskana in je doživela cenjene komentarje. Salon je po uradnih podatkih obiskalo v dveh dneh več kot 3000 Parižanov in turistov.

Presenetil je obisk pariških slovenskih potomcev “starješih korenin”, ki so izgubili vse stike z domovino svojih staršev ali starih staršev.

„Veliko zanimanje Parižanov za kulturne, turistične, zgodovinske, kulinarične in druge posebnosti Slovenije je presegalo vsa naša pričakovanja,“ so sporočili z društva Slovencev v Parizu in nadaljujejo: „Opazili smo tudi kakšno solzo v očeh, pa vzklik v francoščini “takšno pecivo” (potico) nam je spekla naša stara mama za božič ... ali “moj oče je bil doma z neke vasi blizu Bleda”…neka starejša gospa, ki je prišla slučajno mimo salona, je sedela v slovenskem bistroju par ur in razmišljala o svojih prednikih.

Slovenska stojnica v Parizu
Slovenska stojnica v Parizu © Arhiv Društva Slovencev v Parizu

Na slovenski stojnici je v soboto potekala okrogla miza o Sloveniji z dr. Pauline Fournier z inštituta za orientane jezike, INALCO v Parizu. Potekale so tudi štiri plesne delavnice s slovensko-pariško koreografinjo Ečo Dvornik in njeno mlado francosko učenko Hélène Beilvaire. Predstavili sta variacije in odlomke koreografije "Alpe, Alpe", kjer je v osredju vprašanje človeške pripadnosti in razklanosti dvema kulturama ....

Odkrili smo druge srednjeevropske kulture, se srečali z organizatorji in predstavniki ostalih sodelujočih držav, z nekaterimi partnerji salona in institucijami EU.

Slovenski uradni partnerji dogodka so bili: Društvo Slovencev v Parizu in Veleposlaništvo RS v Parizu; sodelovali so tudi MladiPariz (Slovenci na študiju, specializaciji ali na delu v Parizu) in Hiša slovenske poezije v Franciji. Vino sta podarila Kmetija Štekar (Konjsko Brdo) in Borut Blažič, Goriška Brda.

Društvo se iskreno zahvaljuje vsem, ki so mu pomagali kakorkoli pri uresničitvi te predstavitve Slovenije!

Slovenska predstavitev v Parizu
Slovenska predstavitev v Parizu © Arhiv Društva Slovencev v Parizu

Več fotografij

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...