Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup

Papeževo pismo družinam

Cerkev po svetu | 25.02.2014, 12:55 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pred izredno sinodo škofov o družini, ki bo potekala oktobra v Vatikanu, družinam namenil posebno pismo. V njem jih prosi, naj molijo za ta dogodek.

»Drage družine, s tem pismom prihajam na prag vaše hiše, da vam spregovorim o dogodku, ki bo, kot je znano, potekal oktobra v Vatikanu.« S temi besedami se začne papeževo pismo družinam. Frančišek v njem poudarja, da škofovska sinoda o družini vključuje celotno Božje ljudstvo, škofe, duhovnike, posvečene osebe in laike krajevnih Cerkva po vsem svetu, ki dejavno sodelujejo pri njeni pripravi s konkretnimi predlogi in molitveno podporo.

Še posebej pomembna in potrebna pa je molitev samih družin, poudarja papež. Škofovsko zasedanje je namreč posvečeno ravno družini, njeni poklicanosti in poslanstvu v Cerkvi in družbi, problemom zakonskega in družinskega življenja ter vzgoje otrok. Zato vse družine vabi, da prosijo Svetega Duha, da razsvetli sinodalne očete in jih vodi pri njihovi zahtevni nalogi. Izrednemu zasedanju bo oktobra 2015 sledilo redno zasedanje škofovske sinode, ki bo prav tako namenjeno družini, mesec dni prej, septembra 2015 pa bo v Filadelfiji potekalo svetovno srečanje družin.

Papež izraža upanje, da bo Cerkev s temi dogodki opravila pravo pot razločevanja in sprejela primerna pastoralna sredstva za pomoč družinam, da bodo pristopile k sedanjim izzivom z lučjo in močjo, ki prihajata iz evangelija,« je še zapisal papež.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...