Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

V Ukrajini se razmere umirjajo; volitve 25. maja

Svet | 23.02.2014, 13:51 Marjana Debevec

Razmere v Ukrajini so po hitrem razvoju dogodkov v zadnjih dneh, vključno z izpustitvijo nekdanje premierke Julije Timošenko iz zapora, za zdaj mirne. ZDA in Mednarodni denarni sklad sta državi ponudila pomoč pri obnovi gospodarstva po uničujočih protestih, ki so državo pahnili v krizo. Ukrajinski parlament je medtem za začasnega predsednika države imenoval včeraj izvoljenega Oleksandra Turčinova. Ta je poudaril, da bi morala biti nova vlada oblikovana do torka. Za zdaj pa ni znano, kam je pobegnil ostavljeni predsednik Viktor Janukovič.

V Ukrajini se danes začenja novo obdobje, potem ko je v dramatičnem zasuku včeraj parlament glasoval za odstavitev predsednika Viktorja Janukoviča in za 25. maj sklical predčasne volitve.

Ukrajinski poslanci so med današnjim izrednim zasedanjem odločili, da se vsa pooblastila predsednika države začasno prenesejo na predsednika parlamenta Turčinova. Ta velja za zaveznika opozicijske voditeljice in nekdanje premierke Julije Timošenko. Skupaj sta namreč ustanovila stranko Domovina. Timošenkova pa je tudi med kandidati za novega premierja.

Sanjala sem, da čutim vašo moč, ki je vse spremenila. Sanjala sem, da sem se dotaknila vsakogar med vami in vas tako hrabrila. Junaki ste“, je zbranim sinoči na Trgu neodvisnosti dejala Timošenkova, ki so jo na oder pripeljali z invalidskim vozičkom. Ima namreč težave s hrbtenico.

Sicer pa je parlament danes glasoval tudi za to, da se lastništvo luksuzne rezidence Viktorja Janukoviča na obrobju Kijeva prenese na državo. Razrešil je tudi Janukovičevega zaveznika zunanjega ministra Leonida Kožaro.

Bela hiša je pozdravila razvoj dogodkov in konstruktivno delo ukrajinskega parlamenta ter pozvala k hitremu oblikovanju široke tehnične vlade narodne enotnosti. Tudi visoka predstavnica Evropske unije za zunanjo politiko Catherine Ashton je pozdravila izpustitev Timošenkove iz zapora. Zavzela se je za nadaljevanje dialoga v Ukrajini ter pozvala vse strani, naj se obnašajo odgovorno in zaščitijo suverenost, enotnost in neodvisnost države.

Spomnimo, da se je v Kijevu minuli teden na protestih proti predsedniku Janukoviču razplamtelo najhujše nasilje doslej. Do petka je umrlo 82 ljudi. Janukovič in opozicijski voditelji so nato v petek podpisali dogovor o končanju krize, ki je državo pripeljala na rob državljanske vojne. Sporazum predvideva ustavne spremembe, oblikovanje vlade narodne enotnosti in predčasne predsedniške volitve.

Svet, Evropska Unija
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...