Nataša LičenNataša Ličen
Aleš KarbaAleš Karba
Tone GorjupTone Gorjup

VIDEO: Papež pozval k edinosti v Cerkvi

Svet | 23.02.2014, 13:25 Marjana Debevec

Trg sv. Petra so tudi to nedeljo do zadnjih kotičkov napolnili romarji z različnih držav. Papež jim je pred opoldansko molitvijo spregovoril o današnjem drugem berilu, ki nas vabi k edinosti različnih skupnosti v Cerkvi. Celotna krščanska skupnost namreč pripada Kristusu.

Različne krščanske skupnosti, kot so škofije, župnije, združenja in gibanja, povezuje en sam krst in zato skupno dostojanstvo v Jezusu Kristusu. Vsi smo Božji otroci, je zatrdil papež. Tisti, ki imajo službo vodenja, pridiganja in podelitve zakramentov, naj ne bi mislili, da posedujejo posebno oblast, ampak naj bi služili skupnosti in jo podpirali na poti svetosti, je bil odločen papež.

Zatem pa je spregovoril še o včerajšnjem konzistoriju, ki je zbranim znova dal okusiti vesoljnost Cerkve. Kardinali namreč prihajajo iz različnih koncev sveta in so zbrani v tesnem občestvu s Petrovim naslednikom. „Naj nam Gospod podeli milost, da bomo delali za edinost Cerkve“, je zaželel sveti oče.

Zbrane je povabil k molitvi za njihove pastirje in zaželel, da bi vsi skupaj: škofje, duhovniki, posvečeni in laiki pričevali za eno Cerkev, ki je zvesta Kristusu. Njena želja pa je le v tem, da bi služila bratom in sestram ter šla pogumno naproti duhovnim pričakovanjem ljudi današnjega časa, je še dejal papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...