Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Gurs: Pri obvestilih o vrednostih nepremičnin največ vprašanj glede prebivališča

Politika | 19.02.2014, 10:51 Petra Stopar

Geodetska uprava RS je obvestila o informativnem izračunu davka na nepremičnine poslala že vsem lastnikom nepremičnin. Namestnik direktorja Anton Kupic je za naš radio dejal, da sta najpogostejši težavi, zaradi katerih se lastniki obračajo na upravo, vprašanje osebne služnosti ter prijava na številko stanovanja in s tem povezana rezidenčna davčna stopnja.

Stalno bivališče in rezidenčna davčna stopnja

Po zakonu je stanovanje rezidenčno in davek za zavezanca obračunan po 0,15-odstotni davčni stopnji, če ima zavezanec stalno prebivališče prijavljeno na naslovu in številki stanovanja, ki sta izpisana na informativnem obvestilu.

Če je na izračunu izpisana številka stanovanja in določena davčna stopnja 0,5, prejemnik pa meni, da bi morala biti 0,15, mora preveriti prijavo stalnega prebivališča na številko stanovanja na upravni enoti.

Po rezidenčni davčni stopnji bo obdavčeno tudi stanovanje, pri katerem je v evidenci trga nepremičnin navedeno, da je bilo v letu 2013 najmanj pol leta oddano v neprofitni najem ali na prostem trgu. V tem primeru je pri davčni stopnji izpisan podatek 0,15.

Gurs bo na podlagi spremenjenih in prevzetih podatkov o prijavi na številko stanovanja v začetku marca znova izvedel obdelave podatkov za ugotavljanje rezidenčnosti. Lastniki bodo lahko spremenjene podatke preverili prek spletne aplikacije za spreminjanje podatkov registra nepremičnin. Za vstop je treba vpisati kodo, ki je navedena na obvestilih.

Osebna služnost

Ko po besedah namestnika direktorja Gursa Antona Kupica prejmemo obvestilo, da smo nekomu na stanovanju podelili osebno služnost, naše obvestilo zgleda tako, da imamo vse podatke o nepremičnini ter izračun davka, na desni strani, kjer bi morala biti številka, koliko je tega davka, pa je prostor prazen, poleg tega spodaj pa piše, kdo je nosilec osebne služnosti. „Kot davčni zavezanec je identično obvestilo dobil tudi ta nosilec osebne služnosti in če opazimo, da je pri njemu davčna stopnja 0,5 odstotka – gre za stanovanje – morala pa bi biti 0,15 odstotka, moramo preveriti, ali je nosilec osebne služnosti dejansko prijavljen na ta naslov, kjer se stanovanje nahaja, to pomeni na hišno številko in na številko stanovanja. Če se zgodi, da osebe, ki je nosilec osebne služnosti, na izpisu ni ali ni prejela obvestila, je treba preveriti, ali je ta vpisan v zemljiški knjigi z enotno matično številko,“ pojasnjuje Kupic.

Na spletni strani Gursa gu.gov.si so objavljena pojasnila za spreminjanje podatkov in napotki za branje informativnih obvestil.

Prisluhnite posnetku pogovora z namestnikom direktorja Gursa Antonom Kupicem, ki smo ga vprašali tudi o tem, zakaj so vrednosti nepremičnin v teh izračunih drugačne kot pri prvih, poskusnih izračunih izpred štirih let, ter o podrobnostih vrednotenja nepremičnin zaradi naravnih nesreč, kakršna je nedavna vremenska ujma.

 

Politika, Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.