Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Svet kardinalov danes o vatikanski banki

Svet | 18.02.2014, 12:31 Marjana Debevec

Svet osmih kardinalov, ki papežu svetuje pri vodenju vesoljne Cerkve in reformi rimske kurije, se je na današnjem zasedanju posvetil vatikanski banki. Včeraj so kardinali razpravljali o ekonomski in administrativni organizaciji strukture Svetega sedeža. Srečanje bodo sklenili jutri.

Tiskovni predstavnik Svetega sedeža p. Federico Lombardi je povedal, da so kardinali včeraj prisluhnili trem predstavnikom komisije, ki se ukvarja z ekonomsko strukturo Svetega sedeža. Ti so predstavili delo komisije, ustanovljene pred dobrimi sedmimi meseci. »Šlo je zgolj za začetno predstavitev, iz katere bodo verjetno izšli osnutki možnih predlogov. Sprejeta ni bila še nobena odločitev«, je zatrdil tiskovni predstavnik.

Danes dopoldne so se kardinali srečali s komisijo, ki nadzoruje delo vatikanske banke IOR. Slednja je konec januarja predstavila nekatere korake na poti do večje preglednosti in uvajanja ukrepov proti pranju denarja. Predsednik banke Ernst von Freyberg je povedal, da jih sicer čaka še veliko dela, vendar pa se gibljejo v pravi smeri.

»Maja lani smo svetu sporočili, da bomo postali povsem transparentni. Mnogi so nam takrat rekli, da je to nemogoče. Vendar pa je povsem mogoče prenoviti ustanovo kot je Vatikanska banka in dati svetemu očetu možnost, da izbere med nekaterimi možnimi potmi v prihodnje. V preteklem letu smo pregledovali naše stranke in morebitne nepravilnosti. Naslednji korak je bil izročitev rezultate naših raziskav oblastem, v čemer smo v zadnjem obdobju zelo napredovali. Od tu naprej pa pridemo tudi mednarodnega sodelovanja«, je še povedal predsednik Vatikanske banke Ernst von Freyberg.

Spomnimo, da se je svet osmih kardinalov prvič sestal v začetku oktobra, drugič pa v začetku decembra. Jutri popoldne imajo predvideno srečanje s člani sveta petnajstih kardinalov, ki bodo v Vatikanu prišli zaradi konzistorija. Ta se namreč začne v četrtek, na njem pa se bodo kardinali z vsega sveta pogovarjali o pripravah na sinodo o družini.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.