Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Slovenska zastava (foto: ARO)
Slovenska zastava

Slovenski utrip: Večina ponosna na slovensko državljanstvo

Politika | 17.02.2014, 12:58 Petra Stopar

Anketa Slovenski utrip, ki jo opravlja Fakulteta za uporabne družbene študije, kaže, da skoraj dve tretjini oziroma slabih 65 odstotkov vprašanih ne podpira vlade Alenke Bratušek. Da bi na morebitnem referendumu glasovali proti arhivski noveli, jih meni skoraj 45 odstotkov.

Po več mesecih na prvem mestu priljubljenosti spet SDS

Kot je za naš radio povedal izr. prof. dr. Matej Makarovič s Fakultete za uporabne družbene študije, anketa kaže na že znano visoko stopnjo nezadovoljstva s stanjem v politiki in vladi, nizka je tudi podpora političnim strankam. Kljub temu je opaziti preobrat pri priljubljenosti, saj po več mesecih spet vodi SDS, sledita SD in DeSUS, nato pa PS.

O arhivih večina anketirancev – 72,7 odstotka – meni, naj bodo ti odprti, saj je le tako možno priti do zgodovinske resnice. Da bi na morebitnem referendumu glasovali proti arhivski noveli, jih meni skoraj 45 odstotkov. »Vsekakor je vredno opozoriti na dejstvo, da je velika večina naklonjena temu, da so arhivi odprti, skratka odprtost, dostopnost podatkov, ima po mnenju velike večine prednost pred morebitnim varovanjem osebnih podatkov vpletenih. Tudi v primeru, da bi prišlo do referenduma v povezavi z zakonom o arhivih, o katerem se trenutno zbira podpise, bi večina glasovala proti novemu zakonu, očitno tudi v povezavi s problemom o zapiranju arhivov,« je komentiral Makarovič.

Narodni ponos se ohranja

Sicer pa je Slovenski utrip anketirance spraševal tudi o ponosu do države in domovine. Tako je več kot 56 odstotkov ponosnih, da so slovenski državljani. 60 odstotkom pa se zdi pomembno, da so otroci vzgajani v duhu slovenstva. »Kljub težavam, ki jih ima Slovenija, je stopnja ponosa na slovensko državljanstvo relativno visoka. Dokaj majhen delež je tudi tistih, ki bi se slovenskemu državljanstvu odrekel, če bi imel kakšne koristi boljšega življenja kje drugje, tako da je vendarle prisotna navezanost na domovino,« pojasnjuje Makarovič.

Ponosni na športne uspehe, manj na gospodarstvo

Kar pa zadeva konkretne vidike, v zvezi s katerimi smo Slovenci na Slovenijo ponosni, po njegovih besedah po pričakovanju izstopajo športni dosežki, najbrž tudi zaradi zimskih olimpijskih iger, na katerih smo Slovenci dobili že pet medalj. Zaskrbljujoče pa je, pravi Makarovič, da smo »dokaj nezadovoljni z enakopravnostjo obravnave raznih družbenih skupin, se pravi, obstaja občutek, da je naša družba krivična do nekaterih skupin, in tudi na naše gospodarske dosežke nismo ravni ponosni«.

Anketa je potekala minuli teden, v njej pa je sodelovalo 910 polnoletnih državljanov.

Politika, Sociala
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.