Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Zaročenca iz Slovenije (foto: VIS)
Zaročenca iz Slovenije

Na srečanju zaročencev s papežem tudi slovenska prošnja

Slovenija | 15.02.2014, 12:04 Tone Gorjup

Papež Frančišek je ob godu sv. Valentina nagovoril več kot dvajset tisoč zaročencev iz 28 držav sveta, tudi iz Slovenije. Srečanje na Trgu Sv. Petra, ki ga je pripravil Papeški svet za družino, je potekalo pod geslom: Veselje da-ja za vedno. Na srečanju je odmevala tudi prošnja v slovenščini.

Papež je mladim spregovoril o pomenu zvestobe za vse življenje. Čeprav današnji način življenja temu ni naklonjen, je to še vedno ideal. Uresničljiv je, če vsak dan znova potrjujemo zvestobo in jo krepimo z molitvijo. Kot že večkrat je spomnil na tri temeljna načela, ki omogočajo rast odnosa med zaročencema in pozneje v zakonski skupnosti oziroma v družini: ali smem, hvala in oprosti. Po besedah papeža naj bo poroka praznik, zakonsko življenje pa rast v uresničevanju poklicanosti moža in žene: z medsebojno pomočjo postajati bolj ženska in bolj moški. Srečanje sta obogatila pesem zbrane množice, pričevanja in molitev. Pri skupnih prošnjah, ki so jih izpovedali mladi, sta spregovorila tudi zaročenca iz Slovenije:

Gospod, pomagaj nam krepostno živeti, podeli nam čisti pogled in veliko srce, da bi ljubili, kakor hočeš Ti!

 

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.