Rok MihevcRok Mihevc
Druženje (foto: Klemen medved)
Druženje

Za vitalno starost

| 19.01.2014, 08:22

V prvi letošnji oddaji Modrost v očeh je bil naš gost dr. Božidar Voljč. Večina se ga morda najbolj spominja kot ministra za zdravstvo v prvi slovenski vladi neodvisne Slovenije, v oddaji pa smo ga gostili, ker se v zadnjih letih posveča starostnikom; v minulih letih kot sodelavec Inštituta Antona Trstenjaka, sedaj pa pri Zavodu za aktivno in zdravo življenje.

Za začetek pogovora sem gosta povprašala, kako sam doživlja svojo starost ter kako vidi sprejemanje starosti in starostnikov v slovenski družbi.

Govorila sva tudi o dejavnikih tveganja, ki povzročajo bolezni v starosti in na kaj je potrebno biti pozoren že prej in ne šele, ko prestopiš magično mejo 65 let. Poudaril je, kako pomembno je ohranjati intelektualno kondicijo, uriti svoj um, da ta čimdlje ostane prožen in gibek. Enako pomembna je tudi skrb za telo in redna aktivnost na svežem zraku ter skrb za živahne socialne stike.

Dr. Božidar Voljč je posebej izpostavil duhovnost staranja in vprašanje evtanazije, ki dejansko onemogoči posamezniku, da bi svojo pot do konca prehodil tudi v duhovnem smislu.

Gost je poudaril pomembnost recipročnosti pri skrbi svojcev za starostnike. To pomeni, da si generacije po svojih močeh in zmožnostih medsebojno pomagajo v splošno zadovoljstvo vseh.

Ko svoje goste povprašujem o starosti, pripravi na starost, pomembnih spoznanjih, ki jih prinese starost, strategijah, ki nas tudi v starosti ohranjajo vitalne , … vedno znova dobim celo kopico uporabnih napotkov in smernic za svoje življenje. Čeprav še ne sodim v kategorijo starostnikov je zame zelo dragoceno, kar mi imajo povedati moji gostje. Tudi v tokratni oddaji je bilo tako, zato prijazno in toplo povabljeni k poslušanju poslušalci vseh generacij.

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...