Rok MihevcRok Mihevc
Klemen Peran (foto: Osebni arhiv)
Klemen Peran

Pripeljati DOS k vsakemu dijaku

| 18.01.2014, 06:55

Naslov je moto aktualnega predsednika Dijaške organizacije Slovenije, dijaka I. Gimnazije Maribor, Klemena Perana, ki je bil gost v Dijaški oddaji. Organizacija združuje okoli 80.000 dijakov, ki se trenutno izobražuje v Sloveniji. Tako kot v parlamentu, imajo tudi oni svoje poslance. Vsaka srednja šola ima svojega predstavnika. V sklopu organizacije deluje tudi Varuhinja dijakovih pravic, ki se še posebej zavzema za dosledno izvajanje pravic dijakov.

Mladi naj bodo čim bolj aktivni

Klemen Peran: „Največje poplačilo je čista vest. Ko greš zvečer spat in veš, da si dan izkoristil, v njem nekaj koristnega storil zase, še bolj srečen pa si, če si naredil nekaj za drugega. Trenutno smo, zaradi finančnih in moralnih težav v državi, dijaki mogoče nekoliko pahnjeni v pasivnost, pozneje ekonomsko dozorevamo, hitreje pa fizično. Težko se znajdemo dijaki v teh časih. Mislim, da nas lahko prav vključevanje, aktivno delo, reši iz tega. Ne smemo čepeti doma, ampak je dobro plesti nova poznanstva, da sprašujemo, raziskujemo, se preizkušamo v novem in podobno. Vemo, da so danes zelo pomembne izkušnje. Vprašajmo prijatelje, znance v šoli, v okolici svojih domov, če so katere od dejavnosti, kjer bi se lahko preizkusili in s tem začnemo širiti paleto svojih znanj in sposobnosti, ki so nepogrešljive v današnjem času zaposlitve.“

Kdo je dober politik?

Klemen Peran: „Dober politik je zame tisti, ki zna poslušati. Zdaj, ko se preizkušam kot dijaški politik, vidim, da je med težjimi nalogami naenkrat uskladiti različna mnenja. Tudi reševati konflikte na miren način ni enostavno. Do konca ohraniti zbranost in govoriti dobro. Zaenkrat mi to še uspeva, upam da bo tako vse do sklepa mojega mandata. Politikom bi dal nasvet, naj bodo iskreni in naj res poslušajo mnenja drugih. Govorili smo o apatičnosti mladih. Morda je tako, ker jih nihče ne posluša. Mladi imamo marsikaj za povedati, pa ni pravega interesa za posluh. Prav mladi lahko postanemo dodana vrednost. Sila, ki nas bo popeljala naprej.“

Dijaško organizacijo najdete na www.dijaska.org, pišete pa lahko na info@dijaska.org

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...