Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Ministrica Komel na Madžarskem (foto: USZS)
Ministrica Komel na Madžarskem

Ministrica Komel na Madžarskem

| 30.01.2014, 20:34 Matjaž Merljak

Tina Komel, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, je v sredo in četrtek, 29. in 30. januarja 2014 obiskala vzhodno sosedo - Madžarsko. V pogovorih je bilo največ pozornosti namenjene financiranju slovenske manjšine.

Kot so sporočili z Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu se je ministrica srečala s predstavniki slovenske skupnosti in tudi s predstavniki države. Njen sogovornik v Budimpešti je bil minister za človeške vire Zoltanom Balogom. Na pogovoru z namestnikom državnega sekretarja na tem ministrstvu, pristojnim za narodnosti in odnose s civilno družbo, dr. Csabo Latorcaijem, so bili navzoči tudi predstavniki manjšine.

Dotaknili so se odprtih vprašanj kot so financiranje slovenske skupnosti in študij slovenskega jezika na Univerzitetnem centru v Somobotelu.

Sogovorniki so pozdravili pozitivne premike in trende, ki se nanašajo na položaj naše manjšine: zagotovitev zadostnih sredstev za nemoteno delovanje Državne slovenske samouprave v prihodnje, skorajšnjo rešitev problematike obstoja slovenske samouprave v Andovcih in zagotovitev narodnostnih štipendij za pripadnike slovenske skupnosti.

Ministrica se je v okviru obiska v Budimpešti udeležila tudi koncerta na Glasbeni akademiji. Častna pokrovitelja sta bila predsednik madžarske in poljske vlade.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.