Jure SešekJure Sešek
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

NSKS zahteva višjo podporo za avstrijske narodne skupnosti, mladi vabijo na skupno srečanje

| 22.01.2014, 18:46 Matjaž Merljak

Narodni svet koroških Slovencev NSKS se je v današnji izjavi zavzel za višjo podporo za avstrijske narodne skupnosti, mladinski del te manjšinske organizacije pa vabi vrstnike sorodnih organizacij k skupnemu srečanju. Izjavi v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Kot je razvidno iz objavljenega poročila Urada zveznega kanclerja v zvezi s podporami avstrijskim narodnim skupnostim za leta 2011 in 2012, te podpore ne samo da niso narasle, temveč so v zadnjih dveh letih celo upadle.

Dejstvo je, da se podpore narodnim skupnostim od leta 1995 naprej faktično niso povišale, dejavnosti društev in ustanov pa so se povečale. Če upoštevamo inflacijo zadnjih skoraj 20 let, so se podpore dejansko bistveno zmanjšale. To na žalost dokazuje, da Republika Avstrija ni širokogrudna in da na tem področju ne izpolnjuje svojih obveznosti do narodnih skupnostih.

Narodni svet koroških Slovencev je na to dejstvo redno opozarjal in pričakuje od nove vlade, da v zvezi z rastočimi potrebami poviša podporo avstrijskim narodnim skupnostim in to vsaj v višini inflacije zadnjih 19 let ali v podobnem razmerju, kakor so se povišale podpore strankam.


Mladi smo prihodnost

Predsedstvo Narodnega sveta koroških Slovencev in Zbor narodnih predstavnikov sta se po volitvah septembra 2013 pomladila. V mladini je prihodnost - tega se je NSKS kot prva organizacija aktivno zavedal. V novem predsedstvu smo zastopani kar štirje mladi: Natalija Hartmann, Christian Urak, Marko Haschej in Svetlana Wakounig. 

Radi smo se odzvali temu povabilu in smo že energično pri iskanju idej, kako bi najbolje zastopali interese mladih koroških Slovencev in Slovenk. Pri srcu nam je in se hočemo zavzeti za celotni koroški slovenski narod in ne le za določene!

Všeč nam je bila izjava gospoda Marjana Sturma, da želi ustanoviti gremij mladih tudi znotraj svoje Zveze slovenskih organizacij. Želimo, da bi tudi tretja krovna organizacija, Skupnost koroških Slovencev in Slovenk, ustanovila mladinsko sekcijo! V mladini je prihodnost - zavedajmo se tega.

Že sedaj vabimo mladino ZSO in SKS na skupno srečanje, da bi razmišljali o bodočnosti mladine in narodne skupnosti na Koroškem. Seveda so vabljeni tudi vsi motivirani mladi, ki se sami ne prištevajo v eno izmed teh treh organizacij, a so goreči koroški Slovenci. Mi smo novi in se želimo učiti iz napak preteklosti, ter jih popravljati. Samo, če mi vsi potegnemo za isto vrv, bomo končno lahko podrli tista dva zidova, ki nas ločujeta v tri-kratno strgani narod. Pojdimo brez predsodkov skupno v prihodnost. Saj smo le en narod in ena narodna skupnost!

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...