Jure SešekJure Sešek
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Naša luč v novo leto večja

| 22.01.2014, 19:59 Matjaž Merljak

Januar je mesec verskega tiska, izseljenska revija Naša luč pa je letos 'zasijala' večja! K pogovoru smo povabili glavnega urednika revije msgr. Janeza Puclja iz Muenchna.

Zakaj ste se odločili za spremenjen format Naše luči?

K temu je vodilo več pobud. Eden od razlogov je ekonomski, saj število naših bralcev in naročnikov pada. Seveda pa smo želeli tudi modernejšo podobo. Nova oblika bo prinesla tudi večjo preglednost. Bralci so želeli večje črke. V prejšnjem, malem formatu, je bilo tudi manj možnosti, da bi fotografije prišlo do izraza. Starejši naročniki niso vsi navdušeni, saj moramo oči privaditi na večjo obliko, a upam, da bodo bralci kmalu sprejeli novi format.

Je prišlo tudi do vsebinske prenove?

Zaenkrat je še ni, a o tej nenehno razmišljamo. Naša luč ostaja zvesta osnovnemu namenu. Približno vemo, kaj ljudje potrebujejo, vedno znova pa se nam postavlja vprašanja, na kakšen način to posredovati skozi revijo in kako spodbuditi ljudi k branju, saj so v porastu elektronski mediji.

Naša luč, naslovnica januar 2014
Naša luč, naslovnica januar 2014 © Rafaelova družba
Kakšni so nameni izdajanja revije danes?

Od vsega začetka sta namena dva: oznanjevanje in graditev skupnosti. Mi želimo biti krščanska revija, zato je Naša luč tudi pastoralno sredstvo. Graditev skupnosti pa izvršujemo tudi v smislu, da ljudje v reviji lahko preberejo o vprašanjih izseljenstva in povezovanja tudi v drugih skupnostih. Dodano je informiranje v razmerah v Cerkvi in družbi.

Kakšen doseg ima v izseljenstvu - v Evropi in na drugih kontinentih?

Tiskamo 3500 izvodov, neposrednih naročnikov je manj kot polovica. Druge izvode skušamo ponuditi ljudem kot vabilo in informacijo o izseljenstvu in priseljenstvu. Mnogi naročniki se je še vedno veselijo, imamo pa malo odgovorov, kaj je koga nagovorilo. Težko presojamo, zato se opremo na tiste, ki so nam kot naročniki zvesti.

Koliko ima bralcev v Sloveniji?

Poverjeniki so večinoma župnije, nekaj je tudi posameznikov. Vsega skupaj med 450 in 500 izvodov.

Kje se jo da dobiti?

Pri izdajatelju Družini, potem pa še pri Rafaelovi družbi in v župnijskih uradih. Osrednja uredniška centrala je pri Rafaelovi družbi v Ljubljani, kjer je na voljo največ informacij.

Je Naši luči možno slediti tudi elektronsko - v pdf formatu, na portalu, Facebooku, Google+ ali Twitterju?

Zaenkrat je naša luč v pdf formatu na strani Rafaelove družbe. Obnavljamo nekatere internetne predstavitve in tam bo v kratkem na voljo Naša luč za pregled in nakup. Imamo pa nekaj naročnikov v Evropi, ki jo dobivajo samo v elektronski obliki.

Naša luč, nova in stara velikost
Naša luč, nova in stara velikost © Rafaelova družba

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...