Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Srečanje Slovencev v Bovcu (foto: Dom.it)
Srečanje Slovencev v Bovcu

V Bovcu srečanje Slovencev z obeh strani meje

| 21.01.2014, 11:30 Matjaž Merljak

Na 44. tradicionalnem ponovoletnem srečanju Slovencev iz Posočja in Benečije, Rezije ter Kanalske doline so trem izjemnim posameznikom in ustanovam podelili Gujonova priznanja za ohranjanje slovenskega jezika in kulture v slovenski skupnosti v Italiji.

Letošnja Gujonova priznanja po poročanju Doma prejala Inštitutu za slovensko kulturo iz Špetra za trajno skrb za slovenski jezik in kulturo ter Mileni Kožuh, ki je s svojim strokovnim in zasebnim delom veliko naredila za Tersko dolino. Priznanje posoških občin pa je prejel Allesandro Omana, ki si je kot župan občine Naborjet - Ovčja vas v Kanalski dolini prizadeval za ohranitev slovenskega jezika,

Srečanje Slovencev z obeh strani meje poteka tradicionalno, letošnje je bilo v Bovcu v soboto 18. januarja. Udeležilo se ga je okrog 300 ljudi z obeh strani meje. Kulturni program so oblikovali folklorna skupina Živanit iz Benečije, kantavtor Peter della Bianca, vokalna skupina Buške Čeče in beneška rok skupina Blue Fingers.

Predsednik Veber in nagrajenci
Predsednik Veber in nagrajenci © Dom.it

Slavnostni govornik je bil predsednik DZ Janko Veber, ki je v govoru poudaril vrline zamejcev: "Tisti, ki smo rojeni oziroma živimo v Sloveniji, se verjetno niti ne zavedamo, da je življenje ob meji močno zaznamovano s kulturno in etnično pluralnostjo, nemalokrat pa tudi z neprikrito in očitno nestrpnostjo," je dejal Veber. Po njegovih besedah se verjetno ne moremo v celoti poistovetiti s težavami, s katerimi se posledično v vsakdanjem življenju srečujejo tisti, ki živijo na drugi strani meje. Po proslavi je tudi napovedal škorajšnji obisk pri Slovencih v Italiji. Povabil ga je predsednik deželnega sveta Furlanije Julijske krajine, ki je bil prisoten na srečanju v Bovcu. V imenu organizatorjev je spregovoril domači župan Siniša Germovšek, v imenu Slovencev iz videmske pokrajina Martina Marmai in Angelina Sittaro.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.