Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Učenke Srednje zdravstvene šole iz Ljubjane in profesorici v Našem domu (foto: Arhiv slovenske misije v Londonu)
Učenke Srednje zdravstvene šole iz Ljubjane in profesorici v Našem domu

Obiskale muzej svoje velike vzornice

| 15.01.2014, 13:51 Matjaž Merljak

V »Našem domu« v Londonu so imeli v letu 2013 številne obiske različnih skupin in posameznikov. Med 4. in 9. decembrom 2013 so bile tam tudi učenke srednje zdravstvene šole iz Ljubljane. Poleg obiska številnih londonskih znamenitosti je bil njihov glavni cilj obisk muzeja velike vzornice in junakinje na področju negovanja in strežbe bolnikov, slavne angleške medicinske sestre Florence Nightingale.

Kar štirinajst učenk je pod vodstvom njihovih profesoric Martine in Nikice bivalo v »Našem domu«.

Florence Nightingale je večino svojega življenja živela v 19. stoletju (1820-1910) in že mlada se je odločila, da bo delala v bolnišnicah. Imajo jo za začetnico (ustanoviteljico) novega, modernega načina nege bolnikov in utemeljiteljico institucije medicinskih sester. Zdravnik določi diagnozo, operira in predpiše potrebna zdravila. Okrevanje bolnika pa je največkrat odvisno od nadaljnje pomoči in nege, ki mu jo nudi medicinska sestra ali sestre.

Florence Nightingale je že leta 1854 organizirala tako pomoč z ekipo 38 medicinskih sester britanskim vojakom v krimski vojni. Bila je tako odlična, požrtvovalna in priljubljena, da je dobila ime »Lady with the lamp« (gospa s svetilko), ker je tudi ponoči s svetilko v roki obiskovala bolnike in se sklanjala nad posteljami ranjenih vojakov. Drugo ime zanjo pa je tudi »Nightingale in the East« - Slavček na Vzhodu.

Po stopinjah te njihove slavne vzornice so torej hodile dijakinje SZŠ iz Ljubljane - bodoče medicinske sestre – ob svojem obisku v Londonu. Bog daj, da bi se vedno zavzemale za vedno boljšo pomoč in nego bolnikov.

Adventna slovenska sv. maša 2013 v kapeli Našega doma
Adventna slovenska sv. maša 2013 v kapeli Našega doma © Arhiv slovenske misije v Londonu

Župnik Stanislav Cikanek je še sporočil: Na 2. adventno nedeljo, 8. decembra 2013 (na praznik Brezmadežne), ob 4. uri popoldne je bila slovenska maša v kapeli »Našega doma«. Daroval jo je župnik Cikanek. Tokrat je prišlo k njej lepo število rojakov iz Londona in okolice, ker po navadi pred božičem radi pridejo, da voščijo praznike župniku in si tudi med seboj izrekajo blagoslovljene praznike Jezusovega rojstva, obenem pa poravnajo naročnino na Našo luč za naslednje naročniško leto, ko bo izhajala prenovljena v novem velikem formatu.

V kapeli »Našega doma« v Londonu smo tudi tokrat lepo v miru in v bolj družinskem krogu (s stanovalci Doma) obhajali sveti večer s slovesnim kajenjem in kropljenjem vseh prostorov Doma in s slovesno mašo na sveti večer in sam božič. »Naš dom« je, kot vsako leto, tudi tokrat, prejel blagoslov s kajenjem še na predvečer novega leta. Ta blagoslov, sledi večernicam v kapeli Doma, ko se blagoslovi in pokadi najprej samo kapelo in nato še vse prostore Doma. Prav tako nikoli ne manjka blagoslova s kropljenjem in kadilom na predvečer praznika treh kraljev.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...