Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Božičnica v San Justu (foto: Svobodna Slovenija)
Božičnica v San Justu

Božičnica v San Justu

| 12.01.2014, 07:35 Matjaž Merljak

Na božični dan, 25. decembra 2013, so se zbrali sanjuški rojaki malo pred osmo uro v stolni cerkvi, da bi se kljub vročini, ki ni nikakor odnehala, udeležili slovesne božične svete maše. Cerkev je bila polna vernikov, ki so se odzvali povabilu: »Kristus se nam je rodil, pridite, molimo.«

Mašni obred na dan, ko se nam je nebeški Kralj rodil iz Device, je opravil delegat in krajevni župnik dr. Jure Rode. Pevci Mešanega pevskega zbora San Justo pod vodstvom pevovodkinje prof. Andrejke Selan Vombergar so zbrane prevzeli s petjem, ki je slovesnost še povečalo.

Z radostjo v srcu ob Odrešenikovem rojstvu smo si po končani sveti maši blagoslovljen božič voščili pred stolnico in v Našem domu, kjer je kmalu pričel odrski prikaz božične noči. Vsem prisotnim so za praznike voščili predstavniki krajevnih organizacij: predsednica Doma Mici Malavašič, ki je prebrala tudi želje predsednice krajevne ZSMŽ Nežke Kržišnik, voditeljica Balantičeve šole Irena Poglajen, v imenu mladine Uršula Urbančič, za mladce in mladenke sta voščila Milena Zupanc in Matej Urbančič ter za folklorno skupino Mladika Katerina Javoršek.

Božični prizor v San Justu
Božični prizor v San Justu © Svobodna Slovenija
V sveti božični noči se je v betlehemskem hlevčku rodil Zveličar. S ponižnim srcem so pastirji hiteli k Njemu, da bi ga slavili in hvalili ... Zastor se je odprl in že so se prepletale poezije in pesmi ter nas v trenutku popeljale na najčudovitejši dogodek. S skupim petjem Svete noči iz grl vseh prisotnih se je na odru zaključil prizor in sledil skupni zajtrk.

Da ne bi prezrli dela, ki je pomenilo pravi užitek v Domu, naj omenim nekatere sodelujoče. Na odru so poezije podali: Klavdija Belič, Leila Erjavec, Sonja Miklič, Danilo Bonino, Aleks Puntar, Vanči Štrubelj in Sebastjan Žgajnar. Letošnjo sveto družino so sestavili Andrej Grilj, Veronika Vombergar ter mali Damijan, sestrici Cecilija in Magdalena sta kot angelčka varovali Deteta, brat Martin pa je kot pastirček skrbno čuval čredo. Pri končni božični sliki so sodelovali še angelčka (Anne Sophie Indihar ter Viktorija Radoš) ter pastirji in pastirice (Gabrijela Malovrh, Mauro Tundis, Anika Urbančič, Danilo Žgajnar). Prepevali so pevci otroškega pevskega zbora Balantičeve šole (vodita Kristina Šenk in Veronika Malovrh) ter Mešanega pevskega zbora (vodi prof. Andrejka Selan Vombergar). Režijo božične akademije je imel na skrbi Toni Rovan.

Med drugimi pa so svoj delež za lepši potek programa v dvorani doprinesli še: napovedovalka Lučka Marinčič, vezno besedilo je napisala Erika Poglajen, za sceno je skrbel Tone Oblak, prostor pa pripravil Klavdij Selan in možje ND; zamisel in kostumi so bili delo kulturne referentke Mirjam Oblak; pri maskiranju so sodelovali Veronika Malovrh, Gizela Potočnik in Magdalena Oblak; glavna skrb pri lučeh in zvoku je slonela na Eriku Oblaku in Luku Štrublju. Hvala vsem, ki ste obogatili mizo z okusnimi poticami in skrbeli za pripravo, postrežbo ter pospravo skupnega zajtrka.

Božično srečanje v San Justu
Božično srečanje v San Justu © Svobodna Slovenija

Božič je prava priložnost, da se odpremo in dovolimo, da se Bog rodi v naših srcih in utrdi ter poglobi našo vero. Dovolimo, da nas Luč napolni, osvetli in odreši. Nato pa jo ponesimo v svet.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.