Petra StoparPetra Stopar
Jaslice v Kewju (foto: Stičišče avstralskih Slovencev)
Jaslice v Kewju

Od božiča do novega leta v Melbournu

| 10.01.2014, 13:47 Matjaž Merljak

O praznovanju v božičnem času je za oddajo Slovencem po svetu in domovini spregovoril p. Ciril Božič OFM. Tokratna božična osmina je bila tudi romarsko obogatena, rojaki z Melbourna so poromali v Adelaido, kjer so skupaj praznovali nedeljo svete Družine, kateri je tudi posvečena tamkajšnja slovenska cerkev.

Polnočnico so rojaki v Kewju, predmestju Melbourna, imeli na prostem pred cerkvijo sv. bratov Cirila in Metoda. V lurški votlini vsako leto postavijo jaslice in postavijo oltar. Okoli 500 ljudi se vsako leto zbere pri polnočnici.

Sveta maša je bila ob devetih zvečer, otroci Slomškove šole so bili oblečeni v pastirčke, mašo je spremljalo lepo petje in lepo vzdušje v katedrali na prostem, obsijani z zvezdicami in ob petju ptic.

Tudi na sveti dan je bilo vreme lepo. Ta dan sta bili dve sveti maši.

Božič v Melbournu
Božič v Melbournu © Stičišče avstralskih Slovencev

Na god svetega Štefana so imeli jutranjo mašo in pri njej so se spomnili domovine. Nato je 48 romarjev odpotovalo v 500 kilometrov oddaljeno Penolo, kjer je prva avstralska svetnica Marija od Križa ustanovila svoj red. Pridružili so se jim tudi rojaki iz bližnje Adelaide in z njimi p. David Šrumpf.

Skupaj so nato odšli Adelaido, kjer je slovenska cerkev svete Družine. Prav na nedeljo svete Družine so obhajali sveto mašo ob 30. obletnici blagoslovitve, z njimi je bil tudi krajevni nadškof dr. Philip E Wilson. P. David je v Adelaidi ostal do 6. januarja 2014. V nadaljevanju leta pa bo eden od patrov (p. Ciril ali p. David) tam od zadnje nedelje v mesecu do prve nedelje v naslednjem mesecu.

Do Silvestrovega so se romarji vrnili v Kew. Dopoldne je bila zahvalna maša, zvečer pa so se rojaki zbrali v društvih - štiri so v Melbournu in eno v Geelongu. S sveto mašo so vstopili tudi v novo leto.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.