Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Dr. Mirko Špacapan (foto: Slovenska skupnost SSk)
Dr. Mirko Špacapan

5. božični dobrodelni koncert v spomin na dr. Mirka Špacapana

| 10.01.2014, 07:14 Matjaž Merljak

Krožek Anton Gregorčič - Študijski center za družbeno-politična vprašanja iz Gorice nam je poslal vabilo na 5. božični dobrodelni koncert v spomin na dr. Mirka Špacapana. Ta bo nocoj (10. januarja 2014) ob 20.30 v župnijski cerkvi sv. Justa v Podgori. Izkupiček dobrodelnega koncerta bo namenjen društvu “Paliativna oskrba – Mirko Špacapan ljubezen za vedno” iz Vidma, ki nudi pomoč pri negi onkoloških bolnikov.

Šesto leto je meseca novembra prešlo, od kar je bližnje za vedno zapustil dr. Mirko Špacapan, otroški zdravnik, deželni svetnik in pokrajinski odbornik ter vodilna osebnost iz vrst stranke Slovenske skupnosti, zborovski dirigent, glasbenik, igralec, odbornik in predsednik AŠZ Olympia ter nekdanji načelnik in voditelj slovenskih goriških skavtov. Od svojih dragih, od številnih sodelavcev in kolegov ga je 23. novembra 2007 odtrgala zahrbtna, neozdravljiva bolezen.

Kljub veliki praznini, ki je ostala ob Mirkovem preranem in nepričakovanem odhodu, pa njegova vsestranska zapuščina je po šestih letih še vedno bogata in spomin na njega je še vedno živ. Osebe, s katerimi je sodeloval in delovanje, kateremu je na različne načine pripomogel so tudi danes priče njegovega prizadevanja za slovensko narodno skupnost. Spomin na pokojnega Mirka je vsem tistim, ki so z njim živeli in sodelovali še vedno v močno spodbudo za vztrajanje.

Mirkovo nesebično razdajanje je najbolj izrazit del njegove osebnosti, ki še danes, prav v teh težkih kriznih časih predstavlja trdno oporo za uspešno nadaljevanje in sodelovanje. Ni čudno torej, da je prav ta Mirkova krepost glavna spodbuda, iz katere je nastala zamisel za dobrodelni božični koncert, s katerim ovrednotiti njegov spomin, obenem pa na konkreten način pomagati trpečim za težko ozdravljive bolezni, ki potrebujejo posebno nego za lajšanje bolečin.

Zveza slovenske katoliške prosvete, Združenje cerkvenih pevskih zborov, PD Podgora, AŠZ Olympia, Slovenska zamejska skavtska organizacija, krožek Anton Gregorčič in stranka Slovenska skupnost želijo letos petič zapored počastiti spomin na Mirka Špacapana z božičnim, dobrodelnim koncertom, ki bo v petek, 10. januarja, ob 20.30 uri v župnijski cerkvi sv. Justa v Podgori .

Nastopili bodo:

Mali godalni orkester SCGV Emil Komel pod vodstvom Noemi Cristiani, skladba.

Angelica Špacapan, klavir in pesmi.

Matej Klanjšček, dramska družina PD Štandrež – recitacija.

Simon Komjanc: glavni nagovor.

MePZ Postojna pod vodstvom Mirka Ferlana.

Izkupiček dobrodelnega koncerta bo namenjen društvu “Paliativna oskrba – Mirko Špacapan ljubezen za vedno” iz Vidma, ki nudi pomoč pri negi onkoloških bolnikov. Človekoljubno ustanovo vodi dr. Manuela Quaranta Špacapan.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...