Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Goršetove jaslice pri Brezmadežni v Torontu (foto: Ciril Soršak)
Goršetove jaslice pri Brezmadežni v Torontu

Božič in novo leto v Torontu

| 09.01.2014, 14:02 Matjaž Merljak

Kaplan pri Brezmadežni s čudodelno svetinjo, ki jo upravljajo slovenski lazaristi, Toni Burja je za oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal o praznovanju božiča med rojaki. Naglasil je pomen duhovne priprave. To so imeli tudi letos.

Iz Slovenije je za duhovno obnovo prišel gost, Jože Planinšek, vodja Doma sv. Jožef v Celju in urednik Misijonskih obzorij. Obnova je potekala tudi v župniji Marije Pomagaj v mestu. Dopoldanski maši z nagovorom je sledila ura spovedovanja, v mestu je k spovedi prišlo okoli sto ljudi, pri Brezmadežni pa okoli 300.

Na sveti večer je ob pol osmih družinska maša, že pol ure prej je program, ki ga izvedejo otroci slovenske šole pod vodstvom Milana Vinčeca. Sodelovala je tudi družina z dojenčkom. Sveta maša je bila dvojezična. Pri drugi večerni maši - ob 10h zvečer - je pel odrasli zbor, tudi ta je bila dobro obiskana. V mestu je bila maša ob pol osmih zvečer. Na sam božič je bil obisk dober, pred praznikom pa so bile težave z vremenom - veliko ljudi je ostalo brez elektrike in ogrevanja. Več obiska je bilo na praznik Svete družine.

Na silvestrovo zvečer je bila zahvalna sveta maša, nato je bil v dvorani banket. Na praznik so rojaki v lepem številu prišli k sveti maši.

"Božji prihod med nas je nekaj izrednega, božja ponižnost, ki se sklanja k nam, nas vodi k temu, da smo odprti za nagovor besede Boga, da zaupamo v prihodnost, da nismo prepuščeni sami sebi, ampak je Bog z nami," je naglasil Toni Burja in zaželel je, da bi upanje ohranjali kljub vsem težavam, ki nam pomagajo, da rastemo.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...