Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Cerkev v Lemontu za božič (foto: Arhiv slovenske župnije v Lemontu)
Cerkev v Lemontu za božič

Božič in novo leto v Lemontu

| 08.01.2014, 11:36 Matjaž Merljak

V oddaji Slovencem po svetu in domovini smo bili povezani tudi z Lemontom pri Chicagu, s tako imenovanimi ameriškim Brezjami in p. Metod Ogorevc OFM nam je povedal, kakšen je bil pri njih božič ter kako so praznovali vstop v novo leto.

Božič je bil bel. Na sveti večer je začelo snežiti, zato je bilo pri polnočnici manj ljudi kot običajno. Pri maši so blagoslovili jaslice, po polnočnici pa so se srečali v Slovenskem kulturnem domu.

Na praznik je bila zjutraj angleška maša, nato še slovenska. Rojaki so dan preživeli v družinskem vzdušju. K mašam so prišli tisti, ki tudi sicer hodijo k mašam v Lemont, ni bilo opaziti drugih obrazov, kot se to morda dogaja v Sloveniji.

Na nedeljo Svete družine so imeli pri maši blagoslov otrok in družin, navzoča je bila tudi mlada družina z dojenčkom.

Sveto mašo so imeli tudi na Silvestrovo. Kljub sneženju je prišlo precej ljudi, ki so druženje nadaljevali v domu.

"Božič je zelo lep praznik, v katerem podoživljamo, da nam Bog želi biti blizu v Kristusu, da se ga nihče ne bi bal - otroka se nihče ne boji, ampak si ga želimo objeti. Enako je s Kristusom," je ob koncu pogovora dejal p. Metod Ogorevc.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...