Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Mediji v Vatikanu (foto: p. Robert Bahčič)
Mediji v Vatikanu

Mediji za kulturo srečanja

Svet | 23.01.2014, 13:37 Marjana Debevec

Vatikan je danes objavil poslanico papeža Frančiška za 48. svetovni dan sredstev družbenega obveščanja, ki bo potekal 1. junija na temo Komunikacija v službi pristne kulture srečanja. Papež v njej spregovori o delitvah med ljudmi in vlogi medijev pri povezovanju med njimi.

Zidove, ki nas ločujejo, lahko presežemo samo, če smo se pripravljeni poslušati in se drug od drugega učiti, v poslanici poudarja sveti oče. Pri tej kulturi srečanja nam lahko pomagajo mediji, še posebej danes, ko so omrežja človeške komunikacije dosegla neverjeten razvoj. Predvsem internet lahko nudi večje možnosti srečanja in solidarnosti med vsemi, kar je po papeževih besedah Božji dar.

Za pristno komuniciranje pa moramo vključiti sami sebe in priti so resničnega srečanja, poudarja sveti oče. Digitalno omrežje je lahko po njegovih besedah kraj, bogat s človečnostjo; ne omrežje žic, ampak človeških oseb. Tudi zahvaljujoč spletu lahko krščansko sporočilo potuje do vseh koncev sveta. Odpreti vrata cerkva po papeževih besedah pomeni odpreti jih tudi za digitalno okolje.

Toda krščansko pričevanje ne pomeni bombardiranje z verskimi sporočili, opozarja papež Frančišek, ampak pomeni, da smo drugim na razpolago in pripravljeni potrpežljivo in spoštljivo odgovoriti na njihova vprašanja in dvome, jih spremljati na njihovi poti iskanja resnice in smisla človeškega bivanja. Treba je znati vstopiti v dialog z ljudmi današnjega časa, da bi razumeli pričakovanja, dvome, upanja ter jim ponudili evangelij, torej Jezusa Kristusa, še poudarja papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...