Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: Papež: Krst nas vcepi v Božje ljudstvo

Svet | 15.01.2014, 11:03 Marjana Debevec

Papež Frančišek je tudi današnjo katehezo namenil zakramentu sv. Krsta, ki nas naredi za dele Kristusovega Telesa in Božjega ljudstva. Poudaril je, da smo kot kristjani poklicani biti učenci in hkrati misijonarji za ta svet.

Kot se iz roda v rod prenaša življenje, tako se preko vnovičnega rojstva v krstnem studencu prenaša milost, s katero krščansko ljudstvo potuje skozi čas; kot reka, ki v svet prinaša blagoslov, je poudaril papež Frančišek.

Pri tem je izpostavil odgovornost vsakega kristjana. Po krstu namreč postanemo misijonarji, poklicani, da v svet prinašamo evangelij. Vsi v Cerkvi smo učenci in hkrati misijonarji, tam, kjer nas je Gospod postavil. »Obstaja neločljiva povezanost med mistično in misijonsko razsežnostjo krščanskega poklica, čeprav sta obe zakoreninjeni v krstu,« je poudaril papež in dodal, da smo s krstom sprejeli delovanje Svetega Duha, ki nas vodi do izpovedovanja Jezusa Kristusa kot Božjega Sina in Boga klicati za Očeta. Zato smo poklicani posredovati naprej to občestvo s Sveto Trojico. »Nihče se ne more odrešiti sam. Smo občestvo vernikov, Božje ljudstvo in v občestvu izkušamo lepoto podelitve izkušnje ljubezni, ki hodi pred nami, hkrati pa nas vabi, da bi kljub našim omejenostim in grehom postali 'kanali' milosti drug za drugega,« je dejal papež. Občestvena razsežnost zato po papeževih besedah za kristjana ni le nekaj za zraven ampak je bistvenega pomena.

Kot primer je navedel preganjanje kristjanov na Japonskem v začetku 17. stoletja. Mnoge vernike so ubili, duhovnike pa izgnali iz države. Skupnost se je srečevala na skrivnem in tako ohranila vero. Ko so se približno dve stoletji in pol pozneje misijonarji vrnili na Japonsko, so našli mnoge kristjane in Cerkev je lahko znova vzcvetela. Preživeli so zaradi milosti njihovega krsta! Na skrivnem so ohranjali močan duh občestva, saj jih je krst naredil za eno samo Kristusovo telo.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...