Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Generalni kapitelj Kristusovih legionarjev

Cerkev po svetu | 09.01.2014, 12:13 Marta Jerebič

V Rimu se je včeraj začel izredni generalni kapitelj Kristusovih legionarjev. Uvodno sveto mašo je daroval papeški delegat, kardinal Velasio De Paolis. Člani kapitlja bodo sprejemali nove konstitucije in volili novo vodstvo, s čimer želijo končati obdobje ustanovitelja Marciala Maciela.

Kristusove legionarje je leta 1941 v Mehiki ustanovil duhovnik Marcial Maciel Degollado, ki pa je živel sporno moralno življenje, med drugim je zlorabljal semeniščnike. Vatikan ga je zato leta 2006 umaknil iz javnega opravljanja službe, škandal pa je povzročil globoke rane in posledice v življenju in strukturi Kristusovih Legionarjev. Maciel je umrl leta 2008. Benedikt XVI. je leta 2010 kardinala Velasia de Paolisa imenoval za papeškega delegata za Kristusove legionarje in mu naročil tudi vizitacijo njihovega laiškega gibanja Regnum Christi.

Zadnja tri leta so bila tako namenjena reviziji njihove karizme, očiščevanju in duhovni prenovi. Kardinal de Paolis je pri uvodni maši dejal, da so člani kongregacije trpeli sramoto in so nanje sumničavo gledali tudi znotraj Cerkve, vendar so to znali sprejeti. »Trpljenje vas je očistilo, vas naredilo zrele,« je dejal kardinal in dodal, da naj sedaj z vedrino in zaupanjem gledajo v prihodnost.

Na generalnem kapitlju sodeluje 61 duhovnikov, približno dve tretjini je bilo izvoljenih, da zastopajo svoja območja. Med prvimi zasedanji bo kardinal de Paolis predstavil svoje poročilo o Kristusovih legionarjih. Volitve novega vodstva se bodo začele 20. januarja, nato pa se bodo člani kapitlja lotili različnih tem življenja te kongregacije, ki ima 2800 članov v 22 državah. Kapitelj naj bi sklenili konec februarja.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...