Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
Lojze Peterle (foto: ARO)
Lojze Peterle

Peterle kritičen do podpore Türkovi kandidaturi v ZN

Slovenija | 08.01.2014, 13:16 Andrej Šinko

Evropski poslanec Lojze Peterle se je kritično odzval na besede premierke Alenke Bratušek o tem, zakaj vlada ni podprla njegove kandidature za generalnega sekretarja Sveta Evrope. Kritičen pa je tudi do napovedane podpore bivšemu predsedniku republike Danilu Türku za generalnega sekretarja Združenih narodov.

Premierka Alenka Bratušek je v sklopu posveta slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju kandidaturo Peterleta ocenila kot neresno in nenavadno. Pojasnila je, da se je rok za kandidaturo iztekel v nedeljo, 15. decembra, Peterle pa je formalno kandidaturo vladi poslal dva dni prej. Hkrati je menila, da bi vlada le težko podprla človeka, ki se podpisuje pod razne peticije ali resolucije določenih političnih grupacij, ki trdijo, da so razmere v slovenski državi drugačne od dejanskih.

Peterle se je odzval z besedami, da gre pri tem za političen revanšizem in diskreditacijo, ker misli drugače. Ob tem je dodal, da je neresno in neodgovorno, da vlada sploh ne išče kandidatov za tako pomembno mesto, kot je generalni sekretar Sveta Evrope. Kritičen pa je bil, do vladne podpore Danilu Türku, ki bi lahko, po besedah Peterleta, na funkcijo v Združenih narodih kandidiral samostojno, brez podpore vlade. Zato prvi slovenski predsednik vlade pravi, da je neresno in nedržavotvorno, da so zavrgli njegovo kandidaturo. Po besedah Peterleta so neresne tudi izjave zunanjega ministra Karla Erjavca, da Türk sicer sploh ne potrebuje vladne podpore, a je hkrati že dal navodila slovenskim diplomatskim predstavništvom, naj to kandidaturo promovirajo.

Na zavrnitev podpore Peterletu so se odzvali tudi v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve. Kritični so bili do načina, s katerim aktualna vlada slovenski javnosti predstavlja svojo nepodporo Peterletu. V NSi, katere član je Peterle, pa menijo, da je jasno, da vlada kandidature njihovega člana ni podprla iz političnih razlogov.

Slovenija, Politika
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...