Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek Urbi et Orbi (foto: CTV)
Papež Frančišek Urbi et Orbi

VIDEO: Papež Frančišek: Naj nas nasilje in nepravičnosti ne pustijo brezbrižne

Papež in Sveti sedež | 01.01.2014, 14:50 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pri današnji slovesni maši Mariji zaupal potrebe celotnega sveta. Pri opoldanskem nagovoru pa je dejal, da ne smemo ostati brezbrižni do nasilja in nepravičnosti v mnogih predelih sveta. Vsi smo poklicani, da gradimo bolj pravično in solidarnostno družbo. Podoben poziv je sveti oče izrazil tudi pri včerajšnji zahvalni maši za preteklo leto, ko je mesto Rim povabil, naj bo bolj solidarno do revnih, nesrečnih in trpečih.

Papež Frančišek je ob novem letu najprej vsem voščil mir in vse dobro, nato pa spregovoril o svoji prvi poslanici za mir z naslovom Bratstvo, temelj in pot miru. Osnova tega sporočila je, da smo vsi sinovi enega nebeškega Očeta, smo del iste človeške družine in imamo skupen cilj. Iz tega izhaja odgovornost vsakogar, da si prizadeva za to, da svet postane skupnost bratov, ki se spoštujejo, sprejemajo v različnosti in si pomagajo med seboj. Prav tako smo poklicani, da se zavemo nasilja in nepravičnosti v številnih predelih sveta in to nas ne sme pustiti brezbrižne. Vsi si moramo prizadevati za gradnjo resnično pravične in solidarne družbe.

V tem prvem dnevu novega leta naj nam Gospod pomaga, da gremo bolj odločno po poti pravičnosti in miru, je še dejal sveti oče in dodal, da mir zahteva moč miline, nenasilno moč resnice in ljubezni, začenši v lastnem domu. Ob koncu je Marijo prosil, da bi Evangelij bratstva lahko zrušil zidove, ki preprečujejo sovražnikom, da bi se prepoznali kot bratje.

„Njej, ki razširja svoje materinstvo nad vsemi ljudmi, zaupamo klic po miru zatiranih narodov zaradi vojn in nasilja, da bi pogum dialoga in sprave prevladal nad skušnjavami maščevanja, ustrahovanja in podkupovanja,“ je dejal papež Frančišek in se zahvalil za številne molitvene pobude za mir, ki so včeraj in danes potekale po svetu.

Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...