Rok MihevcRok Mihevc
msgr. Franci Trstenjak (foto: Izidor Šček)
msgr. Franci Trstenjak

Pustiti se srečati Gospodu!

| 24.12.2013, 11:36

Papež Frančišek je na začetku adventa rekel: Božič je srečanje. V duhu njegovih besed razmišljam, da je Božič najprej srečanje z učlovečeno Božjo ljubeznijo, ki se je človeku približala tako, da se mu je razodela kot nebogljeno dete, ki potrebuje zaščito in zavetje. Papež Frančišek je rekel: Pustiti se srečati Gospodu je prav to: Pustiti se Mu ljubiti!

Potem pa je Božič srečanje človeka s človekom, ker ob vsej milini, ki jo daje rojstvo Božjega otroka, ki jo spodbuja angelska pesem, ki jo navdihujejo pastirji in trije kralji, ki jo potrjujejo nebesa s poljubom zemlje, ne moreš in ne smeš ostati zakopan na svojem bregu, zazrt v sebe, ampak te kliče k drugim, ki prav tako kot ti praznujejo in se veselijo Božične skrivnosti. Potrebna je zazrtost v drugega, stisk dlani in iskrena beseda.

Zato srčno in iskreno želim vam in vsem vašim, naj bo praznovanje Božiča milostno in osrečujoče srečanje z Božjo ljubeznijo in naj bo milostno in osrečujoče srečanje z vsemi. Naj se zgodi Božično srečanje v objemu Boga in človeka.

Za začetek leta 2014 pa kličem na vas in na vse vaše Božji blagoslov.
Kličem ga z molitvijo, ki izhaja iz Afrike.

Gospod naj vas blagoslovi.

Naj napolni vaše srce z ljubeznijo in vaše oči s smehljajem.

Naj napolni vaša ušesa z glasbo in vaš nos z blagimi vonjavami.

Naj napolni vaša usta z vriskanjem in vaše srce z veseljem.

Naj vam vedno znova podarja milost puščave: tišino, svežo vodo in novo upanje.

Naj vam vedno znova podarja moč, da bi svoje upanje uresničili.

Naj vas Gospod blagoslovi!


O programu letošnjih božičnih praznikov

Božični praznični program se bo začel na Sveti večer ob 17.00 s pesmijo zvonov in molitvijo, s katero bomo klicali božji blagoslov nad slovenskih krov. In od tega trenutka naprej bodo svojo najpomembnejšo veljavo dobile božične pesmi, ki nam najlepše približajo božično skrivnost. Voden program bo do polnoči, ko bo prenos polnočnice. Na sveti božični dan bomo dali poudarek božični pesmi, ob desetih bo prenos svete maše iz kapele ljubljanskega Kliničnega centra, popoldan ob petih pa bo posnetek okrogle mize, ki smo jo pripravili na obletni dan radia Ognjišče.

Na drugi božični dan, ko slavimo prvega mučenca svetega Štefana in v naši državi praznujemo Dan samostojnosti in enotnosti, vas ob 20.00 uri vabim k poslušanju posnetka predstavitve knjige PUČNIK, avtorice dr. Rosvite Pesek.

To je bilo le nekaj opozoril iz prazničnega programa Radia Ognjišče. Vabim vas, naj bo naš program vaš praznični sopotnik in naj vam pomaga pri doživljanju božičnega veselja, miru, dobrote in ljubezni. Naj vas naš program spodbudi k osebnemu srečanju z Novorojenim, z Emanuelom in z vašimi domačimi, prijatelji in znanci, pa tudi z nepoznanimi, ki morda postanejo vaši novi prijatelji. Za vse in za vsakogar naj bo nocojšnja noč - sveta in blažena.

Vabljeni na radijsko molitveno Silvestrovanje
Vabljeni na radijsko molitveno Silvestrovanje © ARO

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...