Rok MihevcRok Mihevc
Damijana Medved (foto: Klemen Medved)
Damijana Medved

Ljudje, ki navdihujejo

| 15.12.2013, 18:07

So ljudje, ki navdihujejo in s svojim življenjskim slogom spodbujajo k posnemanju ali pa preprosto samo k občudovanju. V decembrski oddaji Modrost v očeh so bili moji sogovorniki trije, ki so me navdušili vsak na svoj način. Albin Pogačnik, Boža Kavčič in Živa Baraga so bili moji gostje, ki so delček svoje življenjske modrosti in iskrivega življenjskega sloga delili tudi s poslušalci radia Ognjišče.

V zadnji letošnji oddaji sem želela predstaviti starostnike, ki svojo starost živijo aktivno ali so se z upokojitvijo celo začeli ukvarjati z dejavnostmi, s katerimi se prej niso. Želela sem si, da bi predstavila posameznike, ki nas s svojim načinom vabijo k posnemanju in predvsem potrjujejo reklo, da nikoli ni prepozno.

Albin Pogačnik me je očaral s svojo vitalnostjo in iskrivostjo, pogovor z njim mi je bil v veliko veselje in predvsem me je nagovarjalo k poklonu.

Gospod Albin, ki je sicer delal v tiskarstvu, se že od svoje zgodnje mladosti ukvarja z numizmatiko in to je področje, ki ga navdušuje tudi sedaj. Še vedno se udeležuje razstav, rad bere, predvsem zgodovinske knjige.

Meni, da je razlog dolgega življenja v načinu prehrane, že 40 let je namreč vegetarijanec.

»Če hoče človek dolgo živeti, ga mora vse zanimati vsestransko. Brez tega je lahko življenje v starosti, ko se ti že toliko stvari izmuzne od življenja, težko,« pa je povedal, ko sem ga prosila, da naj poslušalcem pove kakšno spodbudno misel o življenju.

Boža Kavčič je gospa, ki svojo starost živi zelo aktivno in si dneve polni z raznovrstnimi dejavnostmi. Je babica dvema vnukoma, je tudi prostovoljka in sicer prostovoljno dela kot družabnica ostarelim osebam, ki jih tedensko obiskuje in z njimi skupaj preživlja čas, se pogovarja, hodi na sprehod, v gledališče, … Vodila pa je tudi tečaj Preprečevanje padcev v starosti in je z nami z veseljem delila nekaj nasvetov, na kaj je treba biti pozoren, da se padce prepreči.

Gospa Boža je tudi študentka Univerze za 3. življenjsko obodobje, kjer študira angleščino in italijanščino, saj jo jeziki zelo zanimajo; v okviru tega učenja pa obiskujejo tudi tuja mesta in je tako tudi že marsikaj videla.

Moja tretja sogovornica pa je bila gospa Živa Baraga, ki sem jo k pogovoru povabila zato, ker je ena tistih, ki se je šele po upokojitvi začela ukvarjati z nečim, kar jo zdaj v starosti zelo osrečuje in izpolnjuje. Že 13 let se namreč ukvarja s slikarstvom. Povedala je, da ji je ukvarjanje s slikarstvom pri srcu tudi zato, ker ima tako teden bolj opredeljen in ni dan enak dnevu. K slikarstvu pa jo je pravzaprav pripeljalo oblikovanje gline, oblikovanje jaslic in angelčkov.

Ja, v dobri družbi sem bila v tej oddaji. Lepo povabljeni, da prisluhnete posnetku oddaje in izvedeli boste, zakaj.

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...