Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Tanja Dominko

Marko Juhant - spodbujajmo in ne obsojajmo

14.12.2013, 12:00 Marta Jerebič

Sem polno zaseden, kar je s poklicnega ozira dobro, saj imam delo, ki ga rad opravljam. Po drugi strani pa je to dokaz, da je v naši družbi z vzgojo nekaj hudo narobe. Tako je brez dlake na jeziku, odkrito govoril specialni pedagog za motnje vedenja in obnašanja, tudi avtor več knjig, v oddaji Za življenje, za danes in jutri, Marko Juhant. O njem izveste več, če obiščete spletno stran z naslovom Čmrlj, kjer najdemo več možnosti za učenje v obnašanju, preko tečajev in seminarjev ter predavanj na temo vzgoje.

Vzgoja ni boj kdo bo koga

Pri sodobni vzgoji gre velikokrat žal za to, kdo bo koga. Zmagajo starši ali otroci - ne glede na rezultat, gre vzporedno vedno za zmago neodgovornosti nad razumom. Da se ne bo slišalo trdo, naš sogovornik je namreč nanizal kup spodbudnih razmišljanj, dodajmo, da je v pogovoru opozoril tudi na pomen zbiranja. Tisto, kar zbiramo, tistega imamo več. Konkretno iz pogovora Marko Juhant: „Če pri otroku gledamo na to, česa ne zna, ne zmore, v čem je bolj šibak, potem se kopičijo tovrstna spoznanja. Lahko delamo drugače in pri otroku bolj gledamo vse tisto, kar mu gre dobro od rok in kar nam je pri njem všeč.“ Konkretna spodbuda Marka Juhanta, ki bo, v primeru našega udejanjanja, že jutri lahko povsem spremenila naš odnos do otroka. Če vzgajamo modno, bomo imeli modne otroke. Otrok bo odraščal v razpoloženju le svojih pravic in bo pozabljal na svoje dolžnosti. Smo priče razvajenih otrok, ki jih imajo razvajeni starši.

Kaj čaka naše otroke?

Nihče ne bo sam - otroci se morajo naučiti shajati z drugimi. Poskrbeti zase in za svoje reči, usmeriti svojo pozornost. Vztrajati, da bodo uspeli. Da bodo znali sporočati in prisluhniti drugim, predvsem pa sebi. Da bodo znali izbirati - se odločiti v svoje dobro? Kako jih pripraviti? O tem Marko Juhant s soavtorico logopedinjo Simono Levc piše v zadnji knjigi Varuh otrokovih dolžnosti. „Starši morajo otroka naučiti reševanja svojih problemov. Starši ne morejo jokati s svojim otrokom, to ni njihova naloga, za to so prijatelji. Starši morajo otroka opogumiti, mu povrniti moč, da se bo zmogel soočiti s težavo. To dosežemo z vprašanji na začetno črko K. Otrok mora poznati vrednote, po katerih živi naša družina. Pa ne tako, da jim to povemo z besedami. Predstavimo jih skozi življenje, v vsakodnevnih trenutkih, ko se izkaže, kaj nam je res pomembno.

Ker je naša oddaja v soboto še ta namig iz pogovora, otroci naj, tako kot odrasli, trdo delajo med tednom, ob koncih tedna pa naj imajo prosti čas in mir.

Povabljeni k poslušanju posnetka pogovora in tudi k sporočanju odzivov. Bi radi kaj vprašali, imate konkretno zadrego pri vzgoji, pišite na naslov za.zivljenje@ognjisce.si ali pa obiščite spletno stran specialnega pedagoga Marka Juhanta www.čmrlj.si ali pišete na marko.juhant@gmail.com.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA) Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA)

Slovenci obeležujemo dan državnosti

Praznujemo dan državnosti. Osrednja slovesnost ob prazniku je bila sinoči na ljubljanskem Kongresnem trgu. Pred proslavo sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta, predsednik ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...