Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Tanja Dominko
Koncil v Tridentu  (foto: NN)
Koncil v Tridentu

Tridentinski koncil 450 let pozneje

04.12.2013, 15:11 Tone Gorjup

V Tridentu se je 4. decembra leta 1563 končal devetnajsti ekumenski koncil, ki ga je sklical papež Pavel III. zaradi oblikovanja jasnih stališč do reformacije in reformističnih gibanj v katoliški Cerkvi. Ob jubileju so minulo nedeljo v stolni cerkvi v Trentu na Južnem Tirolskem pripravili spominsko slovesnost, ki jo je vodil nekdanji predsednik Papeške komisije za zgodovino kardinal Walter Brandmüller.

Tridentinski koncil, ki se je začel decembra 1545 v Tridentu (danes Trentu v Italiji), je potekal kar devetnajst let. Na cesarjev predlog ga je sklical papež Pavel III. z namenom, da bi postavil smernice notranji prenovi Cerkve. Med koncilskimi očeti je bil tudi pooblaščenec ljubljanskega škofa Urbana Textorja. Koncil je med drugim izdelal dokumente, ki govore o zakramentih, o češčenju svetnikov, relikvij in svetih podob ter o odpustkih. Temu je dodal še odloke, ki so zahtevali, da škofje stalno bivajo v svojih škofijah, da ustanovijo semenišča in opravljajo redno vizitacijo na svojem ozemlju. Tridentinski koncil je spodbudil katoliško prenovo in za nekaj stoletij utrdil katoliško stališče do sveta, družbe in drugih krščanskih veroizpovedi.

Ob 450. obletnici sklepa koncila je papež Frančišek spomnil na velik pomen tega vesoljnega zbora katoliške Cerkve. Kot je dejal, so koncilski očetje na njem poskrbeli ne le za ohranitev zaklada vere, ampak za njegovo jasnejše posredovanje tedanjemu svetu. Dodal je še, da Tridentinski koncil ne pomeni prelom s tradicijo, ampak nadaljevanje in njeno osvežitev. Za svojega odposlanca na nedeljski slovesnosti v katedrali v Trentu, s katero so obeležili pomembno obletnico, je imenoval kardinala Walterja Brandmüllerja, znanega specialista za zgodovino koncilov. Pred tem je v Trentu potekal znanstveni simpozij o eklezioloških vidikih Tridentinskega koncila, ki so aktualni tudi danes, ko se v Cerkvi napoveduje prenova.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša na prostem (photo: Rok Mihevc) Sveta maša na prostem (photo: Rok Mihevc)

Priporočilo škofov: Svete maše naj bodo na prostem

Omejitev združevanja na javnih površinah s 500 na 50 ljudi vpliva tudi na delovanje Katoliške cerkve. Nova oziroma posodobljena pravila so zato posredovali tudi slovenski škofje. Objavljamo jih v ...

Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc)

Spoznajte letošnje novomašnike

V Sloveniji bomo letos imeli sedem novomašnikov. To so: Anže Cunk, Martin Leban, Tilen Oberwalder Zupanc, Janez Potisek in Matej Rus iz ljubljanske nadškofije, Blaž Franko iz novomeške škofije in ...