Robert Božič
Andrej Jerman
Helena Križnik
Koncil v Tridentu  (foto: NN)
Koncil v Tridentu

Tridentinski koncil 450 let pozneje

04.12.2013, 15:11 Tone Gorjup

V Tridentu se je 4. decembra leta 1563 končal devetnajsti ekumenski koncil, ki ga je sklical papež Pavel III. zaradi oblikovanja jasnih stališč do reformacije in reformističnih gibanj v katoliški Cerkvi. Ob jubileju so minulo nedeljo v stolni cerkvi v Trentu na Južnem Tirolskem pripravili spominsko slovesnost, ki jo je vodil nekdanji predsednik Papeške komisije za zgodovino kardinal Walter Brandmüller.

Tridentinski koncil, ki se je začel decembra 1545 v Tridentu (danes Trentu v Italiji), je potekal kar devetnajst let. Na cesarjev predlog ga je sklical papež Pavel III. z namenom, da bi postavil smernice notranji prenovi Cerkve. Med koncilskimi očeti je bil tudi pooblaščenec ljubljanskega škofa Urbana Textorja. Koncil je med drugim izdelal dokumente, ki govore o zakramentih, o češčenju svetnikov, relikvij in svetih podob ter o odpustkih. Temu je dodal še odloke, ki so zahtevali, da škofje stalno bivajo v svojih škofijah, da ustanovijo semenišča in opravljajo redno vizitacijo na svojem ozemlju. Tridentinski koncil je spodbudil katoliško prenovo in za nekaj stoletij utrdil katoliško stališče do sveta, družbe in drugih krščanskih veroizpovedi.

Ob 450. obletnici sklepa koncila je papež Frančišek spomnil na velik pomen tega vesoljnega zbora katoliške Cerkve. Kot je dejal, so koncilski očetje na njem poskrbeli ne le za ohranitev zaklada vere, ampak za njegovo jasnejše posredovanje tedanjemu svetu. Dodal je še, da Tridentinski koncil ne pomeni prelom s tradicijo, ampak nadaljevanje in njeno osvežitev. Za svojega odposlanca na nedeljski slovesnosti v katedrali v Trentu, s katero so obeležili pomembno obletnico, je imenoval kardinala Walterja Brandmüllerja, znanega specialista za zgodovino koncilov. Pred tem je v Trentu potekal znanstveni simpozij o eklezioloških vidikih Tridentinskega koncila, ki so aktualni tudi danes, ko se v Cerkvi napoveduje prenova.

24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO) 24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO)

V ŽIVO: 24 ur molitve in posta za domovino

Tudi letos, ob 31. obletnici samostojne slovenske države, Slovenci doma in po svetu vnovič ustvarjamo verigo molitve in posta za domovino, tokrat pod geslom »Naj nas poveže molitev!«. Molitev bodo ...

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...