Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Dr. Zvone Štrubelj (foto: Franci Arh)
Dr. Zvone Štrubelj

Božič v Beneluksu

| 26.12.2013, 22:47 Matjaž Merljak

Dr. Zvone Štrubelj deluje v Slovenskem pastoralnem središču v Bruslju in obiskuje rojake tudi na severu države, prav tako tiste, ki živijo na Nizozemskem in v Luksemburgu. Na prvi sveti večer je bil v Genku in Heerlenu, za božič pa v belgijski prestolnici.

V adventnem času je bila intenzivna priprava na božične praznike od Luksemburga na jugu do Haaga na Nizozemskem na severu. Začeli so na prvo adventno nedeljo, nato jih je v različnih skupnostnih obiskal Miklavž.

Na sveti večer je obiskal rojake na severu Belgije: naprej v Genku, kjer je pri polnočnici pel zbor Slomšek. Tam živi starejša skupnost Slovencev. Sledila je vožnja do rojakov v Heerlenu na Nizozemskem. Prišlo je več kot sto ljudi v nizozemsko cerkev svetega Kornelija.

Rojakom veliko lahko pomeni, da so lahko pri polnočnici v maternem jeziku. Veliko jim pomeni tudi slovenska božična pesem. Slovenski pevski zbor Zvon, ki deluje že 75 let, ni mogel peti pri polnočnici v Heerlenu, so pa rojaki pri tej maši peli slovenske ljudske pesmi.

V Bruslju se pozna praznično vzdušja, mlade družine z otroki in uradniki po raznih ustanovah Evropske unije se vrnejo v Slovenijo. Na božični dan se je zbralo le nekaj družin z otroki, praznovanje je bilo bolj domače.

Rojaki v Beneluksu bodo s slovenskim duhovnikom skupaj praznovali vstop v novo leto in praznik Matere božje 1. januarja ter praznik Gospodovega razglašenja.

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...