Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc
Božični in velikonočni spomini notranjskega izseljenca (foto: Arhiv Zavoda Rihtarjeva domačija)
Božični in velikonočni spomini notranjskega izseljenca

Izšli Božični in velikonočni spomini

| 23.12.2013, 12:08 Matjaž Merljak

Alenka Veber iz Zavoda Rihtarjeva domačija je zbrala in uredila objavljene spomine svojega starega strica Franka Trohe Rihtarjevega, ki je pred sto leti (leta 1913) odšel v Severno Ameriko. Gre za plod več kot desetletnega raziskovanja Trohovih zapisov.

Spremno besedo je napisala dr. Helga Glušič:

„Iz domačega Babnega Polja je Frank Troha Rihtarjev (1894–1980) kot mladenič v želji po boljšem življenju tik pred prvo svetovno vojno (1913) odpotoval v Združene države Amerike. Podobno kot so to v tistih časih storili mnogi njegovi sokrajani in mnogi Slovenci iz krajev, kjer je bilo življenje nevzdržno težko in kamor so prispele vesti o možnosti dobrega zaslužka v deželah onkraj Atlantika.

Naslovnica knjige Božični in velikonočni spomini
Naslovnica knjige Božični in velikonočni spomini © Arhiv Zavoda Rihtarjeva domačija
Življenjska zgodba Franka Trohe Rihtarjevega je podobna usodi tistih, ki se niso vrnili domov premožnejši, temveč so ostali v novi domovini, se prilagodili ali vsaj poskušali prilagoditi njenim življenjskim, delovnim in miselnim vzorcem, pri tem pa ohranili ne le spomine na domači kraj in družino ter na podobe svojega otroštva in mladosti, ampak vse to oblikovali tudi v zgodbe, spominske zapise in beležke, v katerih se prepletata dva nedeljiva svetova.

Alenka Veber je odkrila več kot 80 literarnih pripoved, v tej knjigi je zbranih enaindvajset, več je božičnih spominov. Želi si, da bi knjiga segla tudi v Severno Ameriko, zato bi veljalo kdaj zgodbe prevesti v angleški jezik. Zanimiva je zgodba nastanka naslovnice. Fotografija je nastala pred sedmimi leti na Dolenjskem.

Izid knjige so podprli: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, občina Loška dolina, Javni zavod za kulturo in turizem Grad Snežnik ter številni drugi. Celotni prihodek od prodaje knjige bo namenjen prenovi Rihtarjeve domačije, kjer skozi vse leto pripravljajo različne dejanovsti.

Knjigo lahko naročite na:
Zavod Rihtarjeva domačija, Babno Polje 67, 1386 Stari trg pri Ložu
GSM: 041 260 985
e-pošta

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...