Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marcel KrekMarcel Krek

KKZ ima novega predsednika

| 18.12.2013, 10:07 Matjaž Merljak

Krščanska kulturna zveza KKZ je osrednja kulturna organizacija koroških Slovencev. Ustanovljena je bila leta 1953. Od januarja 2012 je bila brez predsednika oz. predsednice, občni zbor v ponedeljek, 16. decembra 2013, pa je prinesel novega predsednika. To je postal duhovnik Janko Krištof.

Konec januarja 2012 je z mesta predsednice KKZ odstopila mag. Sonja Kert-Wakounig. Vzrok za umik so bila dolgotrajna nesoglasja v vodstvu organizacije glede načina vodenja poslov. Predsednica je bila še ne dve leti (od 26. marca 2010). Od takrat so posle vodili v tajništvu organizacije s častnim predsednikom dr. Jankom Zerzerjem na čelu.

Redni občni zbor je bil sicer v znamenju 60-letnice ustanovitve organizacije. Jubileja ustanovitve in 100-letnice rojstva nekdanjega predsednika Lovra Kaslja se je v svojem pozdravnem nagovoru spomnil častni predsednik dr. Zerzer.

Za novega predsednika je bil izvoljen mag. Janko Krištof, župnik v Bilčovsu in Št. Ilju, dekan dekanije Borovlje in dosedanji odbornik KKZ. Podpredsednika sta mag. Marija Perne in dr. Zdravko Inzko.

Novoizvoljeni predsednik Janko Krištof je v svojem nagovoru poudaril, da je vsak posameznik odgovoren za ohranjanje kulture in narodne zavesti in še posebej izpostavil družino kot ognjišče kulture in jezika. Vlogo osrednje organizacije pa vidi v povezovanju teh posameznikov oz. društev in v nadgradnji kulturnega dela pri društvih. Predstavil je zbranemu občinstvu novi, široko zasnovani odbor, kjer bojo posamezni odborniki v organizaciji prevzeli določena težišča in se posvetili izbranim temam.

Za novo tajnico je občni zbor izvolil Zalko Kelih-Olip, ki je izpostavila dejavnosti osrednje organizacije in navzočim predočila raznoliko in obširno delovanje, ki ga izvaja z društvi, za društva in za mladino.

Novo vodstvo KKZ
Novo vodstvo KKZ © Vinenc Gotthardt, KKZ
V odboru samem je prišlo do znatnih sprememb. Več na spletni strani KKZ.

Na občnem zboru so se podelila tudi Janežičiva priznanja, ki jih KKZ podeljuje posameznikom za posebna prizadevanja na kulturnem področju. Dobili so jih: prof. Marinka Inzko, za dolgoletno kulturno, publicistično in pedagoško delo; Inge Pöcheim, za dolgoletno prizadevanje za cerkveno in posvetno petje; Franc Polzer, za dolgoletno požrtvovalno delo v Slovenskem prosvetnem društvu Danica kot igralec in pevec ter za vso skrb za kulturni dom Danica v Šentprimožu; Mitja Gobec, za dolgoletno sodelovanje s KKZ in strokovno pomoč ter urejanje koroški ljudskih pesmi.

Glasbeno so večer oblikovali Jaka Slavkov in Christian Filipič (oba na flavti) ter MePZ Bilka.

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...