Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
ID Slovenija v svetu, SVS (foto: Matjaž Merljak)
ID Slovenija v svetu, SVS

Srečanje dveh svetov

| 14.12.2013, 06:50 Matjaž Merljak

Izseljensko društvo Slovenija v svetu SVS, Glasbena matica Ljubljana, Glasbena šola v Zavodu sv. Stanislava in Škofijska klasična gimnazija ob dnevu samostojnosti in enotnosti vabijo na Večer samospevov, poezije in glasbe imenovan Srečanje dveh svetov.

Prireditev bo v soboto, 14. decembra 2013, ob 20. uri v Zavodu sv. Stanislava.

Nastopili bodo baritonisti: Marcos Bajuk, Matjaž Strmole, Lucas Somoza Osterc; Marcos Fink, basbariton, Jelena Boljubaš, klavir; trio Rêverie (Mojca Jerman, violina; Tanja Činč, klavir; Katarina Leskovar, violončelo) in Izidor Erazem Grafenauer, kitara

Dramski igralci Nina Ivanič, Jernej Kuntner, Maja Končar in Tone Kuntner in dijaki Škofijske klasične gimnazije.

Generalni tajnik SVS Boštjan Kocmur je za Radio Ognjišče pojasnil, da gre za nadaljevanje podobne prireditve, ki so jo pripravili ob 20-letnici Slovenije, junija 2012: "V času, ko smo Slovenci na videz razrahljali, bomo z glasbo spregovorili o ponosu na skupno domovino."

Boštjan Kocmur in Marko Fink
Boštjan Kocmur in Marko Fink © Matjaž Merljak

Basbaritnost Marko Fink pa je dejal, da gre pri večeru za "zgodbo človeka, ki zapusti Slovenijo z bolečino v srcu in ga zgodovina zapelje na drug kontinent, tam ostaja Slovenec in se lahko vrača ter poje hvalnico, da je Slovenija samostojna." Sodelujoči bodo večinoma glasbeniki, ki imajo slovenske korenine, a prihajajo iz tujine.

Poseben pečat bodo dale recitacije izseljenske poezije, ki bodo govorile o bolečini. Glasba in recitacije se bodo dopolnjevale. Tako se bosta združila svetova, ki sta pred dobrimi 20-imi leti utripala za isto stvar.

Vstop na prireditev je brezplačen, ob koncu boste lahko darovali prostovoljen dar.

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...